Periyodik Bakım Nedir?
Araç kullanımı konusundaki en önemli detaylardan bir tanesi sürüş güvenliğidir. Zaman geçtikçe araçlardaki ufak arızalar fark edilmeden çok büyük seviyelere ulaşabilir, can ve mal kayıplarına neden olabilir. Bu tarz olumsuz durumlarla karşılaşılmaması için motorlu araçların belirli aralıklar ile periyodik bakımlarının yaptırılması ve gerekli kontrollerin sağlanması gerekmektedir. Periyodik bakım işleminde araçların eskiyen ve arızalanan parçaları değiştirilir ve araç sürüş güvenliği bakımından en üst seviyeye çıkarılır.
Araç için Periyodik bakım işleminin esas amacı araç performansını en iyi şekilde korumak, büyük arızalara sebebiyet verebilecek ufak arızaları büyümeden kontrol altına almak ve aracın yasal düzenlemeler uygun bir biçimde çalışmasını, yalnızca sürücü için değil tüm trafik için güvenli bir sürüş sağlamaktır. Ayrıca periyodik bakım işleminin düzenli aralıklarla gerçekleştirilmesinin aracın ömrünün uzaması, yakıt tüketiminin azalması gibi pek çok artısı bulunmaktadır.
Periyodik Bakım Kaç Kilometrede Yapılmalıdır?
Araçların periyodik bakım aralıkları markasına ve modeline göre belirlenmektedir. Aracın üreticisi bu model için en uygun aralığı belirlemektedir. Genelde bu aralık 10 bin, 15 bin ya da 30 bin kilometre olmaktadır. Kilometre değil de zaman bakımından aralığa bakmak gerekirse bu süre bir yıldır.
Periyodik Bakımda Uygulanan İşlemler
Periyodik Bakım Nedir? Her periyodik bakımda araçlardaki motor suyu, motor yağı, hava filtresi, polen filtresi değiştirilirken, far ayarları ve arıza tamiri gibi işlemler de yapılır.
Motor Yağı ve Yağ Filtresinin Değişimi:
Araç motorunun çalışması esnasında ısı değişimleri ve sürtünme kaynaklı araç motoru arızalanabilmektedir. Periyodik bakım işleminde motor yağı ve yağ filtresi yenilenir.
Hava Filtresi Kontrolü ile Değişimi:
Hava filtrelerine giren tozun ve birikintinin motora ulaşmaması ve motorun hava alabilmesi için hava fitresi değişimi oldukça önemlidir.
Yakıt Filtresinin Kontrolü ve Değişimi:
Yakıt içerisinde yer alabilecek istenmeyen atıklar ve parçacıklar aracın sürüş keyfini düşürür hatta insan sağlığı bakımından da olumsuz etkilere yol açar. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için periyodik bakım esnasında yakıt filtresi kontrol edilir ve gerekiyorsa değiştirilir.
Motorun Bakımı ve Kontrolü:
Motor aracınızın en önemli parçasıdır. Aracınızın performansını en üst düzeyde tutabilmeniz için motorun tamamının bakımını ve kontrolünü en iyi şekilde ve zamanında yaptırmanız gerekmektedir. Motor bakımı sürüş güvenliği bakımından da oldukça önemlidir.
Sıvıların Kontrolü ve Değişimi:
Aracınızda bulunan hidrolik sistemlerin sıvıları, antifriz ve motor yağı gibi aracınızın performansını ve güvenliğini birinci dereceden etkileyen tüm sıvılar incelenir ve gerekli durumlarda yenilenir.
Fren Sisteminin Kontrolü ve Bakımı:
Aracınızın güvenliği ve sürüş güvenliği bakımından en önemli sistem fren sistemleridir. Periyodik bakım esnasında fren balataları, hidrolik ve fren boruları gibi donanımlar kontrol edilir ve fren sistemi optimuma çıkarılır.
Far Ayarları ve Aydınlatma Sistemlerinin Kontrolü:
Periyodik bakım esnasında tüm far ve aydınlatma sistemlerinin doğru ayarlarda olduğu kontrol edilir ve gereken durumlarda ayarlamalar ve değişimler yapılır.
Ön Takımların Kontrolü:
Periyodik Bakım Nedir? Periyodik bakım esnasında ön takımlar titizlikle kontrol edilir ve gerekli işlemler uygulanır.
ÖRNEK PERİYODİK BAKIM FİYATLARI
USTALARDAN PERİYODİK BAKIM İÇİN FİYAT ALABİLİRSİNİZ
“Periyodik Bakım Nedir – Kaç Kilometrede Yapılmalıdır?” üzerine bir yorum