Arabam Neden Çok Yakıyor, Sebebi Nedir?
Bir fabrika ürettiği her araç için yakıt tüketim değerleri bilgisini paylaşır. Bu değerler hesaplanırken rüzgar sürtünmesi, yol şartları, bulunduğunuz yerin trafik şartları gözetilmeksizin hesaplanmış yakıt tüketim değerleridir. Bu yüzden fabrika verisi ve gerçek yakıt tüketim miktarı alakasız şekilde uyuşmamazlık sağlar.
Araçların çok yakması iki farklı kategoride değerlendirilir. Bunlardan ilki araç kaynaklı sebepler, ikincisi de kullanıcı kaynaklı sebeplerdir.
Araç kaynaklı başlıca nedenler şunlardır;
Aracın periyodik bakımın geciktirilmesi, emme manifoldunun hava kaçırması, egr valfinde meydana gelen kaçaklar, enjektörlerinin kirli olması, duman atma sorunu, otomatik vites araçlarda görülen şanzıman tork konvertörü arızaları, aracın subap ayarlarının yapılmaması, termostat arızaları, manuel araçlarda baskı balata / debriyaj sistemindeki mevcut arızalar, astik basınçlarının düşük olması, aküdeki voltaj düşüklüğü, şarj dinamosundaki arızalar, benzinli araçlarda bujiler veya ateşleme sistemindeki arızalar, ayarının fazla sıkı olması, ön düzen ve rot ayarından kaynaklı sebeplerdir.
Kullanıcı kaynaklı başlıca sebepler şunlardır;
Takip mesafesine dikkat edilmemesi fren ve gaz pedalını daha fazla kullanmanıza sebep olur bu da daha fazla yakıt tüketimi sağlar. Yokuş iniş ve çıkışları öncesinde hızın ayarlanmaması, yokuş çıkarken gaza ani yüklenmeler turbo sistemini zorladığı için uzun vadede arızalara da sebep olabilir. Yüksek hızda araç kullanımı, yüksek devirde araç kullanımı, cam açık seyahat etmek, gereksiz yükler taşımak, ani dur kalk yapmak, motor ısınmadan yola çıkmak.