Araç Uyarı Işıkları (İkaz Lambaları) – Anlamları ve Çözümleri

Araç Uyarı Işıkları

Aracınızın gösterge panelinde bazı durum ya da arızalarda ikaz ışıkları yanar. Yüzden fazla araç uyarı ışığı bulunmaktadır. Bunların hepsini bilmemiz mümkün değil. Eğer aracınızda bilmediğiniz bir ikaz lambası yandıysa aşağıdan anlam ve çözümüne bakabilirsiniz.

1 1
Bu işaret, Ön sis lambası açık anlamına gelir.
2
Arka sis lambaları açık demektir.
3
Araba ön panelde bu işareti görürseniz, sinyalin açık olduğunu anlarsınız. Dörtlüler açıkken yanar. Genellikle acil durumlarda, duraklamalarda ve park ederken kullanılır.
4
Uzun mesafeli farların açık olduğu anlamına gelen işarettir.
5
Yeşil ampül. Arabada Kısa farlar, sinyaller ve stop lambaları açık ya da arızalı anlamına gelen araç uyarı lambası
6
Turuncu ampul, Park, fren, arka sis, sinyal, iç aydınlatma ve plaka lambaları ile gündüz sürüş farlarından herhangi biri arızalı
7
Ampul üzerinde çarpı işareti. Araç gösterge panelindeki bu simge ,Dış fren ampulü arızalı anlamındadır.
8
Araç ön panelindeki bu simgenin anlamı, far seviye kontrol sistemi arızasıdır.
9
Adaptif ışık sistemi uyarı ışığıdır. Aracınızın farları yol durumuna göre otomatik olarak uzun ve kısa far açısını kendisi ayarlayacaktır.
10
Kısa far işareti. Kısa farlar açık ise ön panelde bu işaret görünür
11
DLR sembolü, araç sisteminin gün ışığında çalışırken kısa hüzmeli farları açtığını söyler.
12
Bitik akü, akü arızası ,Şarj dinamosu (alternatör) arızası gibi durumlarda çıkan sembol. Motor çalışıyorken akü lambası yanıyorsa sıkıntı var demektir. 
13
Güneşe benzeyen kırmızı renk araç gösterge ışığı. Araçta düzgün çalışmayan bir dış ışık olduğunu belirtir. Bu tip araç gösterge işaretleri aciliyeti olmayan uyarılardır.
14
Mavi ya da kırmızımsı renk O/D OFF ikaz ışığı. Overdrive Kapalı anlamındadır.
Bu sembol aracın overdrive sisteminin manuel olarak kapatıldığını gösterir.
15
BCM (gövde kontrol modülü) tarafından kontrol edilen bir aydınlatma veya başka bir elektrik problemini gösterir. Tüm ışıkları kontrol edin. Bu sembol ayrıca bir çekiş kontrol  veya modüller arasındaki bir iletişim problemine de işaret edebilir
16
Turuncu renk çember içinde ayakkabı. Aracınızın ön panelinde bu uyarı lambasını görürseniz, fren pedalına basın ki motor çalışsın.
17
Bu araç uyarı ışığı araç ilk çalıştığında yanar ve söner. Eğer aracınız hareket halindeyken bu ikaz ışığı yanmaya başladıysa veya araç çalıştıktan sonra sönmüyor ise aracınızın acilen servise götürülmesi gerekiyor demektir. Eğer yanıp sönüyorsa aracınızı servise göstermelisiniz.
18
Aracınızın ön panelinde bu simgeyi gördüyseniz, motoru denetleyen bilgisayar, sınırlı motor gücü çıkışı olduğunu belirtiyor demektir. Bu sorun genellikle profesyonel bir tarama cihazı ile teşhis gerektirir.
19
İlk başta ateşleme ile yanar, ancak motor çalıştığında sönmelidir. Sürüş esnasında ışık yanarsa, sürüş güvenli olduğunda derhal durdurun ve yetkili bir araç teknisyeni ile iletişime geçin
20
Bu araç ikaz lambasının anlamı, Katalizör sistemi arızasıdır.
21
Motor soğutma sıvısı fazla ısınmış. Bu uyarı göstergesinin yanması, motorun fazla ısındığı anlamına gelir. Hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında hemen aracı durdurmanız ve motorun soğumasını beklemeniz gerekir.
22
Motor hava filtresi kirli ya da eski anlamına gelen araç uyarı lambası.
23
Bu araba gösterge ışıkları yakıtın azaldığının habercisidir. Benzin azaldığında rengi sarıdır. Bitmek üzere olduğunda kırmızılaşır. Sarı halde yandıktan sonra 20 ila 40 km daha gidebilirsiniz.
24
Araç motoru yakıt filtresi kirli ya da arızalı anlamına gelen araç gösterge paneli işaretleri.
25
Yakıt filtresiyle ilgili araba ikaz lambalarındandır. Bu gösterge ışığı, yakıt filtresindeki suyun maksimum kapasiteye ulaştığı anlamına gelir. Suyu filtreden boşaltın.
26
Kırmızı yağdanlık simgesi. Genellikle 3 bip sesi ile yanar. Yağ seviyesi azalmış. Gösterge panelinizde bu ikaz ışığı yanıyorsa aracın acilen durdurulup, yağ seviyesinin, yağ çubuğundan kontrol edilmesi ve yeterli seviyeye gelene kadar yağ eklenmesi, yetkili servise haber verilmesi gereklidir. Bazen motor yağı seviyesi yeterli olduğu halde kötü yağ kullanımından kaynaklı tıkanmalarda da bu ikaz ışığı yanabilir
27
Yağdanlık simgesi, yanında SENSOR yazısı. Tek bir bip sesi ile birlikte yanar. Bu, yağ seviye sensöründe bir problem olduğu anlamına gelir. Emin olmak için yağ seviyesini kontrol etmelisiniz, Eğer yağ seviyesi iyi ise, ya sensör arızalanmıştır ya da sensör kablolarında bir hasar vardır. Hatalı kablolama da bu soruna yol açabilir.
28
Tek bir Bip sesi ile birlikte yağ kutusu ve “Min” metni ile SARI uyarı. Bu, yağ seviyesinin minimum eşiğe ulaştığını söyler. Çok aciliyeti olan bir uyarı değildir. Ancak mümkün olan en kısa zamanda yağ eklemeniz gerektiği anlamına gelir.
29
Change Engine Oil uyarısı. Motor yağı ömrünün dolduğunu ve yağ değişim zamanının geldiğini gösterir.
30
Gaz kapağı kontrol ışığı, gaz kapağının düzgün şekilde sıkılmadığını gösterir. Eğer ele alınmazsa, sıklıkla Check Engine (Motoru kontrol et) Işığı da yanacaktır.
31
Dizel araçlarda bulunan bu arıza lambasının yanması dizel partikül filtresinin fazla kurumla dolduğu anlamına gelir. Aracınızı 4. veya 5. viteste 2000 devir/dakikanın üzerinde 15-20 dakika boyunca kullanırsanız dizel partikül filtresi temizlenecektir. Hala sönmezse servise başvurmanızda fayda vardır.
32
Işık, kontak açıldığında yanar ve birkaç saniye sonra söner. Sürüş sırasında ışık yanarsa, dizelde su olduğunu gösterir. Bu tip araç ikaz lambaları görüldüğünde en kısa sürede aracın yetkili teknisyeni ile temasa geçilmelidir.
33
Bu araç uyarı ışığı dizel partikül filtresinin doyma riskini gösterir. Partikül filtresini temizlemek için, kontrol lambası sönene kadar aracınızı en az 40 km / s) ortalama hızda, kesintisiz 20 dakika kadar sürün
34
Dizel araçlarda, motor kızdırma bujilerinin ısındığını ve motorun bu ışık sönene kadar çalıştırılmaması gerektiğini gösteren araç uyarı ışığı. Isıtma bujisi arızalanır ise aracı çalıştırdığınızda motor uygun sıcaklığa gelene kadar egsozdan beyaz duman çıkabilir. Bu durum, ısıtma bujilerinin değiştirilmesi gerektiği anlamına gelir.
35
DPF Işığı (Dizel araçlar için Dizel partikül filtresi uyarı simgesi):
Dizel egzoz partikül filtresi testi başarısız oldu ve servise görünmesi gerekiyor.
36
DEF Işığı (Dizel araçlar için):
Dizel egzoz sıvı seviyesinde düşüklük var anlamına gelen ikaz ışığı.
37
AdBlue Tankı Boş
Bazı dizel araçlara ait gösterge ışıklarındandır. Anlamı: depoyu daha fazla egzoz sıvısıyla doldurmanız gerekiyor.
38
AdBlue Arızası
Gösterge ışığı, AdBlue sisteminin hatalı çalıştığını veya sistemin standart sıvı ile doldurulmadığını gösterir.
39
Bu araç gösterge işaretleri anlamı fren sıvısının neredeyse tükendiğine işarettir. Fren sıvınız kısa süre önce değişmişse, bu soruna neden olan sızıntılar veya düşük fren balataları olduğu anlamına gelebilir.
40
Bu araç gösterge işaretleri, sadece otomatik vitesli araçlarda bulunur. Otomatik vites kolunun çalışabilmesi için fren pedalına basmanız gerektiğini gösterir.
41
Direksiyonun yanında ünlem işareti. Hidrolik direksiyon sistemi problemleri.
42
Hava süspansiyonunda sorun var. Kompresör yeterli basınç üretmiyor ya da hava sızıntısı var.
43
Süspansiyon sisteminde arıza olduğuna işaret eden araç gösterge paneli lambası
44
Otomatik viteste sorun olursa bu araç uyarı lambası görünür. Vites kutusu/ şanzıman arızasında kırmızı renkte görünebilir.
45
Şanzıman, uygun olmayan sıcaklıkta çalışıyor anlamına gelen uyarı simgesi. Şanzıman yağı seviyesini ve motor soğutma sıvısı seviyesini kontrol edin. Araç vites N konumundayken 5 dakika rölantide soğumasını bekleyin.
46
Fren balataları aşınırsa bu araç uyarı lambaları görünür. Ayrıca, balata değiştirilip fren balata sensörü değiştirilmez ise de araç gösterge panelinde bu arıza işaretleri görünür .(Sadece fren-balata sensörlü araçlar için)
47
All Wheel Drive. Bu sembol, aracınızın şimdi dört tekerlekten çekişte çalıştığını söyler. Bu yandığında, tork tüm tekerleklere eşit olarak dağıtılır. Kehribar rengine de dönebilir. Bu durumda  AWD sisteminin bazı problemler yaşadığını söyleyebiliriz.
48
AWD ya da 4WD denilen 4 çekere geçiş sisteminde bir arıza olduğunu anlatan araç ikaz lambası
49
Bu araç içi gösterge ışığı, aracın 4WD Kilit modunun etkin olduğunu gösterir.
50
Ana uyarı ışığı
Bu gösterge ışığına genellikle başka bir uyarı ışığı eşlik eder ve bir veya daha fazla uyarı sisteminin tespit edildiğini gösTERİR
51
Kalp atışına benzeyen araç ön panel uyarı lambası. Başlangıçta ateşleme ile yanar ve birkaç dakika sonra söner. Sürüş esnasında ışık yandığında, enjeksiyon bilgisayarında veya otomatik şanzıman sisteminde bir hata vardır. Aracınızın yetkili teknisyenine danışın
52
Bir güç aktarımı veya AWD hatası tespit edildiğinde gösterge ışığı yanar. Tamircinize en kısa sürede başvurun
53
Buzlu ve kaygan yollarda kullanmanız gereken kış modu butonu.
54
Dışarıdaki hava durumunu gösteren simge. Bu tip araç içi göstergeler, sürücünün yol emniyeti ve konforu için tasarlanmış bazı elektronik sistemlerle birlikte düşünülmüşlerdir.
55
Yağış esnasında ışığın kırılma ve yansımasını hesaplayıp kontrol ünitesine bildiren aydınlık ve yağmur sensörüdür.
56
Ön camın buz çözme özelliği aktif ise araç gösterge panelinde bu ikaz ışığı görünür
57
Arabanızdaki bu ikaz ışığı, Arka camın buz çözücüsü aktifse görünür. Arka camlardaki rezistans kışın camın buzlanma ve buğulanmasına karşı camı ısıtır. Yazın kullanılmaz.
58
Hava koşulları ile ilgili araba ikaz ışıklarındandır. Yağmur sensörü aktifse bu ikaz lambası yanar.
59
Bu da hava durumuyla ilgili araç içi göstergeler arasındadır. Otomatik cam sileceği aktif anlamındadır.
60
Araç cam yıkama suyunun (silecek suyu) bittiğini ve doldurulması gerektiğini anlatan sembol
61
Bu araç uyarı sembolü, Takip mesafesi uyarı işaretidir.
62
Hız sınırı aşıldı anlamına gelen uyarı.(Hız limiti bulunan araçlar için)
63
Sürüş ve sürüş emniyeti ile ilgili araba ikaz lambaları arasındadır. Hız sabitleyici açık ise bu ikaz ışığı görünür.. (Cruise control system)
64
Kırmızı yol simgesi. Sinyal vermeden şerit değiştirirseniz bu araç ekran işareti gözükür. şerit asistanı lambasının birkaç versiyonu vardır.
65
Yeşil yol simgesi. Şerit destek sistemi açıldığında gösterge ışığı yanar ve yoldaki şeritler tespit edilebilir.
66
Adaptif seyir kontrolü açık manasına gelen araç göstergesi
67
Kapılardan herhangi biri açık olduğunu anlatan araç ekran işaretleri.
68
Emniyet kemeri takılı değil anlamına gelen araç gösterge işaretleri.
69
Arabanızdaki lastik basıncı düşük ya da sistemde sorun var anlamına gelen gösterge paneli ikaz ışığı
70
ABS ikaz lambası. Kontak anahtarı “ON” konumundayken yanmazsa. yandıktan sonra sönmezse ve sürüş sırasında yanarsa arızalı demektir.
71
Park freni devrede. Aracınızı park edip tamamen durdurduktan sonra vitesi “Park” durumuna getirdiğinizde bu ışık yanar.(otomatik vitesli araçlarda. şanzımana yük bindirmemek için önce vitesi N konumuna alıp, el frenini çekip, sonra P konumuna almanız önerilir. El frenini boşa aldığınızda ışık açık kalıyorsa, hidrolik fren bileşenlerinde bir sorun olabilir veya ana silindirdeki fren hidroliği düşük olabilir.
72
Park etme yardım sistemi araç gösterge paneli işaretleri.
73
Park Yardımı Pilotu ile Park Etme. Gösterge ışığı Park Yardım Pilotunun etkin olduğunu gösterir.
74
Ekonomik sürüş yaptığınızı gösteren ECO göstergesi.
75
Araç gösterge panelindeki bu ikaz, normalde el frenini çektiğinizde yanar. Eğer sürekli görünüyorsa, el frenini tamamen boşa aldığınıza emin olun. Fren sisteminde sorun olabilir. Bu durumda, fren hidrolik sıvısını kontrol ediniz. Eksik ise tamamlayınız. Ancak bu sizi servise kadar götürebilir. Sıvı eksilmiş ise  fren balatalarınız ömrünü tamamlamış ya da sistemde bir kaçak var demektir.
76
Direksiyonun altında anahtar simgesi. Direksiyon kilidi uyarısı. Sarı renkli ise aracı servise götürmeli, kırmızı renk ise kesinlikle kullanmamalısınız.
77
Aracın ön panelinde bu lamba yanarsa veya yanıp sönerse, hava yastığında veya emniyet kemeri sisteminde bir arıza var
78
Bagaj kapağı açık anlamına gelen araç gösterge paneli işaretleri.
79
Motor kaputu açık ise bu araç ikaz ışığı, panelde görünür. Bu tip araç göstergeleri ve araç ikaz ışıkları araç sahibinin ve aracının güvenliği düşünülerek hazırlanmışlardır.
80
Anahtar arabada değil anlamına gelen uyarı lambası. Aynı zamanda, anahtarın çipi tanımlanamadı anlamına da gelir. 
81
Çekiş Kontrol Işığı
Araç TCS (çekiş kontrol sistemi) etkinleştirildiğinde gösterge ışığı yanar. Genellikle koşulların kaygan olduğunu gösteren bir gösterge ikaz ışığıdır.
82
Koltukta oturan adam ve çarpı işareti simgesi. Sürüş emniyeti ile ilgili ikaz lambalarındandır. Airbag sistemi kapalı ise bu uyarı simgesi görünür.
83
Kontak Anahtarı Uyarısı
Gösterge ışığı, ateşleme sisteminde veya araç anahtarında bir sorun olduğu anlamına gelir. Bir aksaklık veya yıpranmış anahtar nedeniyle olabilir.
84
Güvenlik uyarısı: Sembol anlık olarak yanarsa, kontak anahtarının kilitlidir ve yeniden başlatmak için uygun transponder donanımlı bir tuşa ihtiyaç duyar. Araç açıkken sembol görünürse, tipik olarak güvenlik sisteminde bir arıza olduğunu gösterir.
85
Anahtar Fob Pili Düşük
Gösterge ışığı, anahtarlık pilinizin ne zaman değiştirilmesi ve değiştirilmesi gerektiğini bilmenizi sağlar, böylece kumandayı kullanmaya devam edebilirsiniz.
86
ESP (Electronic Stability Program) arızasını gösteren uyarı: Aracın çekiş kontrolü / kaymayı önleme veya elektronik denge sistemi ile ilgili bir sorun olduğunu gösterir
87
Yokuş aşağı yardımcısı açık anlamına gelen araba uyarı ışığı
88
İç havalandırmanın çalıştığını anlatan araç gösterge lambası
89
İleri Çarpışma Uyarısı. Potansiyel bir çarpışma algılandığında bu araç gösterge ışığı yanar.
91
Biraz dinlenmeniz gerekiyor. Belki bir kahve molası.
90
Kör noktada bir araç veya engel tespit edildiğinde gösterge ışığı yanar.

Yorum yapın