Araba Gaz Yemiyor

Günümüzde araba kullanımı giderek artmaktadır. Araba kullanımdaki bir artış beraberinde yeni problemlerde doğurmaktadır. Mesela çevre kirliliğinden, hızlı ulaşıma kadar birçok örnek verilebilecek olumlu veya olumsuz etkisi olduğu görülmektedir.

Araba kullanımının artması ile birlikte kullanıcılarında arabalar hakkında olan bilgileri giderek artmakta. Hatta bazı kullanıcılar arabalarında çıkan bazı sorunları kendileri çözebilecek seviyeye gelmiş durumdalar.

Araba Gaz Yemiyor
Araba Gaz Yemiyor

araba gaz yemiyor devir yükselmiyor

Arabanızda tekleme sorunu varsa, gaz yemiyor anlamını çıkarmak mümkündür. Bu gibi durumlarda araba gaz yemiyorsa yapılması gereken şeyler devreye giriyor. İster benzinli, İster dizel, ister LPG li olsun hemen hemen her türlü araçta gaz yememe sorunu ile karşı karşıya kalmak mümkündür. 

Araba Neden Gaz Yemez

Araçlarda karşımıza çıkan problemler arasında gaz yememe ve tekleme, sürücüleri zorlayan problemler arasındadır. Karşılaşılan bu problemlerin başlıca ortaya çıkış nedenleri, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, ateşleme, egzoz ve katalizör sistemlerinde oluşan sorunlardan süregelmektedir. 

Araba neden gaz yemez sorununu cevaplandırmak için bahsettiğimiz sistemlerde görülen sorunları detaylıca inceledik;

  • Rölanti Valf’ı (Motoru)
  • Buji Kablosu İle Bujiler
  • Gaz Kelebek Adaptasyonu
  • Yakıt Filtresi tıkanması
  • Enjektör Arızası
  • Katalizör Tıkanması
  • Oksijen Sensörü Arızası 
Araba Gaz Yemiyor Devir Yükselmiyor

Rölanti Valf’ı (Motoru)

Benzinli araçlarda gaz yememe ve tekleme sorunun yaşanmasının en büyük sebeplerinden birisi rölanti motorudur. Rölanti motorunda meydana gelen bu sorunun çözümü ise parçanın bakımının yaptırılmasıdır. 

Buji Kablosu İle Bujiler

Aracın ateşlemesinde oluşan sorunlar aracın teklemesi ile oluşan bir problemdir. Yakıtın yanma odasına geçtikten sonra bir türlü orada yanmaması çiğ yağ alımına sebep olur. Bu durum açık hava filtresinde geri tepmeye ve hatta egzoz patlamasına dahi sebep olabilmektedir. 

Gaz Kelebek Adaptasyonu

Gaz kelebeği adaptasyonun ayarının bozulması halinde, ateşleme sistemi elektronik olan araçlarda gaz yememe ve tekleme sorunu meydana gelir. LPG’li ve benzinli araçlarda kurum tutma ve kirlenme problemleri de buna neden olabilmektedir. 

Araba Neden Gaz Yemez
Araba Neden Gaz Yemez

Yakıt Filtresi tıkanması

Aracınızın deposunda yer alan temiz bir şekilde süzülmesine yarayan ve motor kısmına temiz yakıt gönderimini gerçekleştiren bu parçada arıza mevcutsa, araçta gaz yememe ve düşük çekiş sorunları olacaktır.

Enjektör Arızası

Öncelikle dizel ve yeni nesil benzinli araçlarda enjektör arızası ve bütün araçlarda da tıkalı enjektörler gaz yememe sorunu yaşandığında, ilk olarak bakılması gereken yerler arasındadır. 

Katalizör Tıkanması

Arabanızın egzoz sisteminin beyni niteliğinde ki parça olan katalitik konvektörde tıkanma yaşanmışsa ya da katalizörde tıkanma yaşanmışsa, özellikle hızlanmalarda gaz yememe sorununa neden olabilmektir.

Oksijen Sensörü Arızası

Almış olduğu bilgileri araç beyni olan ECU’ya ileten ve böylece aracın yakıt düzeni ayarlayan sistemde, yani oksijen sensöründe arıza veya tıkanma varsa aracınızı gaz yememe sorunu ile karşı karşıya kalacaktır. 

Araba Gaz Yemiyor
Araba Gaz Yemiyor

Araba Yokuşta Neden Gaz Yemez

Bu durumun yukarıda bahsettiğimiz sorunların dışında genel nedeni gaz tepkime gecikmesinden kaynaklanır. Yani aracınızın gaz pedalına bastığınız zaman motora giden sinyalin yeterince hızlı ulaşmıyor olması aracın tepkime reaksiyonunu düşürür yani sürücü tabiri ile gaz yemez.

Hantallaşır ve bayılır. Bu bahsettiğimiz sorun genel itibari ile elektronik pedal sistemine sahip olan yeni nesil araçlarda daha çok yaşanmaktadır.

Bu sorunun kaynaklanmasının temel nedeni ise otomobil firmalarının gaz tepkime sürelerini belli başlı standartlara bağlı olarak ayarlamasıdır. Dolayısıyla bu standartların sonucunda gerçek performansına ulaşamayan araçlar ciddi anlamda performans sorunu yaşamaktadır. 

Araba Gaz Yemiyor Devir Yükselmiyor

Araçlarda devir, yani silindirlerin dakika başına hareketi, Motor kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir. Araba gaz yemiyor devir saatim yükselmiyor gibi bir sorununuz varsa çoğu zaman bu sorun motorda değil, motor destek parçalarının arızalanması nedeniyle arabanın kendisini koruma moduna alması olabilir. 

Araba gaz yemiyor devir yükselmiyor ise;

  • Motor soğutma suyunun seviyesini kontrol etmek gerekir.
  • Motor Yağ Seviyesini Kontrol edilmesi gerekir. 
  • Turbo yağ kaçakları mevcut olabilir.
  • Yağ basıncı düşük olabilir.
  • Aracın şarjı çok yüksek olabilir.
  • Ateşlenme arızası yaşanıyor olabilir.
  • Yakıt sisteminde sorunlar yaşanıyor olabilir.

Manuel bir şekilde kontrol edilebilecek kontrol noktaları (yağ ve motor soğutma suyu, gibi kendiniz manuel şekilde kontrol edebileceğiniz yerler)  kontrol edildikten sonra ve kontrol sonrasında varsa tespit ettiğiniz sorunları kendiniz giderdikten sonra sorun çözülecektir.

Sorunlar çözülmez ise (özellikle 4. maddede sonraki nedenler) Aracın bir OBD cihazı ile motor kontrol ünitesine bağlanarak arıza kodlarının okunması gerekir. 
Otoilim.com olarak tüm bilgileri araştırarak sizlere sunduk.

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

GAZ KESİCİ

ANTİPOLLUTİON FAULT

ANTİPOLLUTİON FAULT

Yorum yapın