Oksijen Sensörü Arızası

Oksijen Sensörü Arızası
Oksijen Sensörü Arızası

Geçmiş zamandan günümüze kadar farklı olan yapılarda ve sistemlerde ürünler gelmiştir. Bunlardan bir tanesi de oksijen sensörü olarak araçlar için kullanılmaya başlanmıştır. Zaman içinde sürekli değişen tasarım ve yapısı ile araçlar için doğru ölçüm yapılması amacıyla kullanılmaktadır. Genel anlamda oksijen sensörü nedir diye sorulduğu zaman tam tanımının yapılmasının yanı sıra çalışma mekanizması ve tam olarak hangi iş için kullanıldığının da bilinmesi oldukça önemlidir. Kullanımı sırasında oluşan bir arızalanma zamanında bu bilgilerin bilinmesi işinize yarayacak ve daha hızlı müdahale edilmesini sağlayacaktır. Bu sensör hem kullanıma bağlı hem de çeşitli yan nedenlerden dolayı arızalanabilir. Oksijen sensörünün neden arızalanabileceğini ve detaylarını açıklamadan önce oksijen sensörünün tam olarak ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.

Oksijen Sensörü Nedir?

Oksijen sensörü gaz ve sıvı arasında oluşan oksijen miktarını ölçen sistematik olarak çalışan bir araç içi sensör olarak açıklanır. Hava yakıt karışımının kontrol edilmesi ile görevli olan oksijen sensörü de oksijen ölçümü ile beraber basınç kritiğini oluşmaktadıro. Araç içerisinde iki adet oksijen sensörü bulunmaktadır. Bir tanesi egzoz manifoldu ve katalizör arasındaki bölmede yer alır diğeri ise katalizör çıkışında bulunmaktadır.

Oksijen Sensörü Neden Arızalanır?

Oksijen sensörü arızasında emisyon kontrollerinin de etkilendiği bilinmektedir. Arıza oluşması durumunda egzoz muayenesinden geçmeniz mümkün olmamaktadır. Aynı durumda özelliklerin kaybedilmesi dahilinde mevcut atmosfer koşullarının da altında aşırı kirlenmesi, ölçüm hassasiyetlerinin azaltılması, aşırı kirlenme oluşumu ve hassas voltaj üretememesi gibi durumlar söz konusu olmaktadır.

Oksijen sensörü arızası sonuçları olarak dış ortamdan gelmekte olan herhangi bir su, çamur  ya da toz gibi kirletici olan maddeler nedeni ile ya da egzoz gazından etkilenen kurşun, silikon, yakıt külü ve sülfür gibi maddeler sebebiyle katman oluşturmaktadır. 

Oksijen sensörü arızası durumunda ilk olarak uyarı lambaları yanmaktadır. Oksijen sensörü arızası belirtileri halinde ilk olarak uyarı ışıklarının takip edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda doğru bir ölçümün olmaması nedeni ile yakıt tüketim sürelerinin de kontrol edilmesi gerekmektedir. Kontrol edildiği taktirde oksijen sensöründe herhangi bir arıza yoksa aşırı kirlenme sebebiyle de oluşmuş olabilmektedir. 

Arızalar kaynak noktası olarak farklı göstermektedir. Bu durumlar da kendinizin herhangi bir müdahale de bulunmadan önce aracınızı oto servise götürmeniz gerekmektedir. Oto servis bulmak ve güvenmek ise her zaman mümkün değildir.

Oksijen sensörü arızası genellikle nadir görülen bir hata olarak bilinmektedir. Fakat sürekli ısıya maruz kalmasından dolayı bu cihaz zamanla yıpranabilmektedir. Oksijen sensörü dayanıklı bir cihaz olarak bilinmektedir ve hata vermesi de ya çok eski olmasından dolayı ya da fabrika çıkışı hatalı üretime bağlı olmasından kaynaklanmaktadır. Aşağıda verilen sebepler lambda sensör arızasının nedenlerinden birini oluşturmaktadır:

  • Uzun yıllar aşırı ısıya maruz kalma
  • Aracın sürekli olarak aşırı yüksek hızda kullanılması
  • Kötü yakıt kullanımı
  • Fabrika çıkışı hata

Oksijen Sensörü Arızası Belirtileri

Kullanımı teknik arıza ya da diğer birçok sebepten kaynaklı olarak oluşan zaman içinde parça arızalanmaları da yaşanmaktadır. Bu arıza çıkış noktası her zaman tek bir yeri içermemektedir. Oksijen sensörü arızası da aynı sistem ile değerlendirilmektedir. Arıza belirtileri de pek çok farklı şekilde kendini göstermektedir. Bu durumun yanında bakımsız olması, temizlenmemesi gibi sebepler de oksijen sensöründe zaman içinde bozulmalara yol açmaktadır. Oksijen sensörü temizlenmesi ve diğer işlemlerin aksatılmasında ise teknik arızalar da söz konusu olabilmektedir. 

Emisyon testinin de başarısız olması durumu çoğu zaman arızalı olan O2 sensöründen kaynaklanmaktadır. Aracınızın egzoz sistemi içinde çürük yumurta benzerleri bir koku ortaya çıkmaktadır. Arızalı bir sensör ise hem sizi hem de çevrenizi karbonmonoksit gazların karşı maruz bırakmaktadır.

Aracınızın performansında ciddi bir azalma olacağı bilinmektedir. İlk marş yapıldığında rölantide beklerken motor içinde dalgalanma denilen devir sizden bağımsız olarak yukarı çıkarak aşağı inme olayı gerçekleşebilmektedir. Piyasa üzerinde genellikle temizlenip tekrar montajı yapılıyor olsa da değişimin yapılmasını güvenilirlik açısından çok daha doğru olacağı bilinmektedir.

Yakıt odaklı bir sistemden oluşması sebebiyle oksijen sensörü arızası belirtileri ilk olarak yakıt tüketiminde anlaşılabilmektedir. Yakıt tüketimin de zaman içinde artması ile birlikte oksijen sensörünün doğru bir biçimde çalışmamaya başlamış olması anlamına gelmektedir. Araç eski hız durumlarına göre eksiklik gösterebilir  ya da çekiş gücü gibi durumlar da  azalma meydana getirmektedir. Genel olarak arıza belirtilerini şu şekilde maddeleyebiliriz;

  • Yakıt tüketiminin artması
  • Aracın hızlanmasında kesiklik yaşanması ya da çekiş gücü düşüklüğü
  • Düzensiz ve dalgalı rölanti devri 
  • Egzoz emisyon değerlerinin artması ve ayarlanamaması

Oksijen Sensörü Fiyatları

Sektör içinde herhangi bir ürünün  net bir fiyatı verilememektedir. Yedek parça dünyası içinde özellikle marka ve modele bağlı olunduğu için fiyat listesi de sürekli değişiklik gösterebilmektedir. Bu durumda satış yerleri kendi satış politikasını uygular ve oksijen sensörü gibi tüm yedek parçalarında piyasa içinde fiyatlandırmalarını belirlemektedir.

Oksijen sensörün de fiyat araştırması bu nokta için oldukça zor bir durumu oluşturmaktadır. Bayileri tek tek aramak ve ücret bilgisi almak gerekmektedir. Genel olarak bakıldığında zaman  oksijen sensörü  için 150 TL – 800 TL  aralığında değişimi söz konusu bulunmaktadır.
Oksijen Sensörü Fiyat Bilgileri

Oksijen Sensörü Ömrü Nasıl Uzatılır?

Oksijen sensörü ömrünü uzun süreli korumak için  aşağıdaki ipuçlarını aklınızda bulundurmanız da fayda vardır:

  • Sadece yüksek kaliteli yakıt kullanın
  • Yağ ve diğer proses sıvılarının yakıta girmesine izin vermeyin
  • Motorun çalışma sıcaklığını izleyin, çok fazla ısınmasına izin vermeyin
  • Üretici tarafından sağlanmış olan rutin bakım programına uygun şekilde oksijen sensörünün teşhisini yapın

Lambda probu ile ilgili sorunların neler olduğunu gösteren işaretleri tanımlarken tanıyı geciktirmeyin.

Araç Boyama Yazımız İçin Tıklayınız.

Yorum yapın