Araç Muayene ve Egzoz Muayene Ücretleri

Araç Muayene ve Egzoz Muayene Ücretleri TuvTürk araç ve egzoz muayene ücretleri, 2022 yılı ile birlikte zamlandı. Peki 2022 araç muayene ücreti ve 2022 egzoz muayene ücretleri ne oldu? Yapılmazsa cezası kaç lira?

Araç ve Egzoz Muayene Zam Oranı

2022 yılına girilmesi ile birlikte araç muayene fiyatları oldukça yükseldi. Tekrardan değerlenme oranı olan yüzde 36,2 oranında araç muayene ücretlerine zam geldi. 2022 araç muayene ücreti, aracını muayene sokmak isteyen vatandaşlar için araç tiplerine göre ücretler şu şekildedir:

Araç Muayene ve Egzoz Muayene Ücretleri

Araç Muayene ve Egzoz Muayene Ücretlerine gelen zammın ardından otobüs, kamyon, çekici ve tanker araçlarının muayene ücreti 685,58 TL’ye yükselmiştir. Traktör, römorklu ve römorksuz, motorlu bisiklet ve motosiklet muayene fiyatları 258,44 TL’ye yükselmiştir Otomobil, minibüs, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, kamyonet ve römork ve yarı römork muayene ücretleri ise 507.40TL’ye yükselmiştir.

2022 Yılı Fiyat Listesi
Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet, Römork ve Yarı Römork258,42
Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı507,40
Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker685,58

Egzoz Muayene ve Ücreti

Egzoz Muayenesi Nedir?

Araç Muayene ve Egzoz Muayene Ücretleri Egzoz gazı, çevreye ve canlıların sağlığına oldukça zarar veren bir gaz türüdür. Çeşitli hastalıklara sebep olan ve hava kirliliğini oldukça arttıran egzoz gazına karşı tedbir almak oldukça önemlidir. Bu yüzden çevre ve şehircilik bakanlığı birkaç adet önlem planı devreye soktu. Bu önemlerden bir tanesi de egzoz gazı emisyon denetimidir egzoz gazı emisyonu denetimi ile araçlar çevreye daha az zarar verir, eğer belirli bir miktardan fazla gaz salımı yapıyor ise bunun cezası olacaktır. Bu nedenle egzoz muayenelerini düzenli olarak yapmanız gerekir..

2022 Egzoz Muayene Ücreti

Geçtiğimiz sene 90TL olan egzoz muayene ücreti bu yıl gelen zamlar ile birlikte KDV dahil olarak 110TL olarak belirlenmiştir. Egzoz emisyon ölçümü motorlu araç türlerine göre farklılık gösterebilir. Dizel araçlar, katalik dönüştürücü barındıran benzinli araçlar da, benzin ve LPG’li taşıtlar da farklı türlerde egzoz emisyon ölçümü yapılır İlk başta egzoz denetimi yapılmalı ve bir sorun yaşanır ise bu sorun düzeltilmelidir. Egzozda sorun bulunmaması taktirinde aracın ölçüme gitmesinde bir sorun bulunmamaktadır.

Yola Elverişlilik Muayene Ücreti 2022

2022 Yılı Fiyat ListesiYola Elverişlilik MuayenesiPeriyodik Araç Muayenesi ile birlikte alınan Yola Elverişlilik Muayenesi
Otobüs, kamyon, çekici ve tanker342,79 TL856,98 TL
Römork ve yarı römork253,70 TL634,25 TL
  • Yola Elverişlilik Muayenesi için Periyodik Araç Muayenenizin olması gerekmektedir.
  • Periyodik Araç Muayenenizin süresi geçmiş ise Yola Elverişlilik Muayenesi ile birlikte Periyodik Muayenenizin de yapılması gerekmektedir.
  • Periyodik araç muayene ücretleri ve gecikme bedelleri için tıklayın.
  • Yola Elverişlilik Muayene hizmet fiyatları T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı genelgelerine göre belirlenir.
  • Fiyatlara KDV dahildir.

2022 Egzoz Muayenesi Yaptırmamanın Cezası Ne Kadar?

Egzoz emisyon ölçümü yaptırmayan kişiler, eğer tespit edilir ise 2.800 TL para cezası uygulanır. Bu ceza ilk 15 gün içerisinde ödenecek olursa %25 ceza indiriminden faydalanılarak ödenebilir. Muayene sonucunda standartların dışında bir ölçüm çıktıysa, buna sebep olan araç sahiplerine 5.633 TL para cezası kesilir.

2022 Araç Muayenesi Yaptırmamanın Cezası Ne Kadar?

2022 yılı itibariyle araç muayenesi yaptırmama cezası, 427 TL’ye çıkmış bulunuyor. 427 TL TL’nin 7 iş günü içerisinde yatırılmaması halinde ise, bu miktar katlanarak artıyor ve araç muayenesi yaptırmama cezası ödenene dek de araç trafikten men cezasına çarptırılıyor.

Muayene Etiket Fiyatları 2022

TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonlarında muayenesi onaylanan araçların plakalarına yapıştırılan etiketlerle ilgili bilgiler aşağıda mevcuttur.

TÜVTÜRK2023-1 Turuncu EtiketBu etiketin geçerlilik süresi 1 yıl olup, fiyat grubu 1 ve fiyatı 685,58 TL’dir.Kullanım alanları otobüs, kamyon, çekici, tanker kamyon ve arazi taşıtı kamyondur.
TÜVTÜRK2023-2 Turuncu EtiketBu etiketin geçerlilik süresi 1 yıl olup, fiyat grubu 2 ve fiyatı 507,40 TL’dir.Kullanım alanları taksi, ticari tescilli otomobil, minibüs, panelvan, ambulans, özel amaçlı tüm taşıtlar, kamyonet, römork – yarı römork ve itfaiye (ağır-hafif) araçlarıdır.
TÜVTÜRK2024-2 Yeşil EtiketBu etiketin geçerlilik süresi 2 yıl olup, fiyat grubu 2 ve fiyatı 507,40 TL’dir.Kullanım alanları (hususi ve resmi tescilli) otomobil ve arazı taşıtı otomobillerdir.
TÜVTÜRK2024-3 Yeşil EtiketBu etiketin geçerlilik süresi 2 yıl olup, fiyat grubu 3 ve fiyatı 258,42 TL’dir.Kullanım alanları motosikletler ve motorlu bisikletlerdir.
TÜVTÜRK2025-3 Mavi EtiketBu etiketin geçerlilik süresi 3 yıl olup, fiyat grubu 3 ve fiyatı 258,42 TL’dir.Kullanım alanı traktörlerdir.

Araç Boyama Ücretleri ve Bilgiler

Yorum yapın