Ford Tarihi ve Otomobil Dünyasına Kattıkları

Ford tarihi ile birlikte bilinmesi gereken büyük bir otomobil markası. Otomobil devleri arasında yer alan Ford’dan söz etmek istiyoruz.

Ford markası, geçmişten günümüze kadar gelişen ve büyüyen bir yapı haline gelmiş durumda. Ford’un kurucusu olan Henry Ford, otomobil dünyasına kazandırdıkları ile ön plana çıkan bir kişi olmakla beraber yalnızca otomobil dünyasının değişime uğramasını sağlamadı, aynı zamanda genel olarak endüstriyel anlayışta değişikliklere yer verdi. Ford’un bu zamana kadar yaptıkları ile ilgili bilinmesi gereken birçok şey var.

Ford Tarihi

Kuruluş Dönemi

Ford, 16 Haziran 1903 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin Michigan eyaletinde bulunan Detroit şehrinde kuruldu. Sonradan Dearborn’a taşınan Ford, kurulduğu dönemde Ford Motor Company ismiyle hizmet vermeye başladı. Bu süreçte hemen ilk otomobil modelini geliştirmek isteyen şirket, Henry Ford’un öncülüğünde açılan fabrikada gerekli çalışmaları yapıp araç üretimine başladı.

Ford tarihi ile ilgili bilinmesi gereken daha pek çok şey var. Tarih 20 Temmuz 1903’ü gösterdiğinde Ford’un ilk otomobili piyasaya sürülmüştü. 1908 yılına kadar çeşitli üretimler yapan şirket, 1908 yılında Ford Model T ile birlikte aldığı yeni karar ile çalışanlarına gösterdiği önemi ortaya koydu. Buna göre Ford markası altında çalışan personellere otomobil sahibi olma olanağı sağlandı.

Yeni Bir Endüstriyel Atılım

20. yüzyılın ilerleyen dönemlerine doğru pek çok araç modeli ile karşımıza çıkan Ford hakkında bilinmesi gereken bir diğer şey bu dönemde yaşanan endüstriyel gelişmeler olmakta. Henüz Endüstri 1.0 temellerinin üzerine kurulu bir şekilde işletilen fabrikalar, her ne kadar eskiye oranla hız kazansa da bir süre sonra bu durum yavaş gelmeye başladı. Ford Motor Company’nin sahibi Henry Ford, artık bu alanda yeni bir adımın atılması gerektiğini düşündü ve fabrikasında hummalı bir çalışmaya başladı.

Ford tarihi
Ford tarihi

Ford tarihi başlığı altında bu olayı da bilmek gerekiyor. Bir süre sonra bantlar üretip bu bantlarda bazı testler uygulayan Ford, bu şekilde seri üretim tekniğini devreye aldı. Seri üretim, Endüstri 2.0’ın önemli oluşumlarından birisi haline gelmiş bir sistemdi. Çünkü seri üretim sayesinde artık ürün geliştirmek daha hızlı hale geldi. Örneğin Ford’un fabrikasında bir aracın üretimi için önceden günlerce vakit harcanırken artık bu işlem birkaç saat sürüyor. Bu durum maliyetleri azalttığı için otomobil fiyatlarını da indiren bir olay haline geldi.

Henry Ford’un uyguladığı bir diğer şey işçilerin 9 saatlik çalışma düzenini 8 saate düşürmesiydi. Personeller, artık az çalışıyor olsa da aynı zamanda 2 kat daha fazla maaş almaya başladı. Bu gibi olaylar, rakip şirketlerin tepkisine yol açıyordu. Ford, aynı zamanda bu yıllarda otomobil pazarında büyük bir paya sahipti.

Bu yıllarda insanların dikkatini çektiği bir olay olarak araçların siyah renk olması yer alıyor. Arabaların bu dönemde siyah olmasının nedeni aslına bakarsak insanların zevkinin bu yönde olması değil, boyanın çabuk kurumasıydı. Bundan dolayı siyah renk modeller yaygın bir hale geldi.

Günümüzde Ford

Ford tarihi başlığında Ford’un günümüzdeki haline de bakmak lazım. Günümüze kadar Ford Model T, Ford Model A, Ford Focus, Ford Fiesta ve Ford GT gibi çeşitli modellere yer veren şirket, 20. yüzyılın sonuna doğru Türkiye dahil birçok ülkede fabrika açmış oldu.

2021 yılı verilerine göre Ford’un geliri 136.3 milyar dolar olurken net gelir miktarı 17,9 milyar dolar olarak açıklandı. Şirketin mal varlığı 257 milyar dolar olurken değeri 48,6 milyar dolar olarak ifade ediliyor.

Yorum yapın