Motor bloğu boyama işlemi motorun performansını arttırmak ve meydana gelen deformasyonların verimliliği düşürmesinin önüne geçmek için yaygın olarak gerçekleştirilir. Kullanıcılar, en iyi boyayı seçmek, tüm boyama adımlarını doğru şekilde uygulamak ve herhangi bir zarara yol açmamak için büyük ihtimam gösterir. Motor bloğu boyama, sanılanın aksine dikkatli bir şekilde gerçekleştirildiğinde son derece kolaydır ve hedeflenen sonuçlara kısa süre içerisinde ulaşılmasını mümkün kılar. Motor bloğu nasıl boyanır, motor bloğu için boya nasıl seçilir soruları başta olmak üzere tüm merak ettiklerinize göz atın.
Motor Bloğu Nedir?
Motor bloğu neresi diye araştıranlar, bahsedilen alanın motorun ana parçası olduğunu görecektir. Tüm motor parçalarının yer aldığı bütün motora, motor bloğu adı verilir. Burada sistemin çalışmasını sağlayan mekanizmalar yer alır. Motor bloğu zaman içerisinde basınç ve sıcaklığın etkisi ile birlikte aşınabilir ve bu durum da aracın performansını doğrudan etkiler. Motor bloğu, aracın ön bölümünde konumlanır. En büyük parçalardan biri olarak motor ağırlığının yaklaşık olarak yüzde 25’ini oluşturur.
Motor bloğunu boyama, motorun tamamının boyanmasını ifade etmez. Marş dinamosu, su pompası, kartel kapağı ve şarj dinamosu gibi parçalar genellikle naylon ya da karton yardımı ile sarılır ve boyama sürecine dahil edilmez. Bunun sebebi kullanıcının estetik iyileştirmeler yaparken işlevsel olarak herhangi bir soruna sebebiyet vermemesidir. Ancak genel itibari ile dış yüzeylerin boyanabilir olması, sürecin hiç de zor olmadığını gözler önüne serer. Bu sayede çok sayıda kullanıcı tek başına motor bloğunu boyayabilir ve dilediği şekilde yenilemeler gerçekleştirebilir.
Motor Bloğu Ne Zaman Boyanır?
Motor bloğu zaman içerisinde fazla kullanım ile birlikte orijinal rengini kaybedebilir ve görünümünde bozulmalar meydana gelebilir. Bunun yanı sıra sararma ve soyulma benzeri deformasyonların gerçekleşme ihtimali de son derece fazladır. Kullanıcılar, bu gibi durumlarda alışık oldukları temiz ve yeni görünüme kavuşabilmek için motor bloğunu boyama yoluna giderler. Siz de motor bloğunuzda bazı kötü görünüme neden olan deformasyonlar fark ettiyseniz kendi başınıza boyama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Motor bloğu boyama süreci sanıldığı kadar zor ve meşakkatli değildir. Öncelikle alınacak malzemeler tespit edilmelidir. Bu durumda kullanılacak boya, en önemli unsur olarak karşımıza çıkar. Daha iyi sonuçlar elde etmek üzere kaliteli malzeme kullanımı tavsiye edilir. Motor bloğunun uzun süre arzu ettiğiniz gibi olması için yüksek kaliteyi tercih edin. Ancak kullanıcılar, yüksek kalitenin her daim en pahalı seçenek ile eş olduğunu zannetmemelidir.
Motor Bloğunu Boyarken Doğru Boya ve Renk Seçimi
Motor bloğu boya seçimi sürecin ilk adımıdır ve dikkatli bir şekilde gerçekleştirilmelidir. Aksi halde kalitesiz ya da doğru nitelikte olmayan bir boyayı kullanmak, olumsuz sonuçlar yaratabilir. Öncelikli olarak ısıya dayanıklı boya bulduğunuzdan emin olun. Motor, kullanıldığı esnada ısı ve basınç etkisinde kaldığı için dayanıklı boyaların tercih edilmesi önemlidir. Bu sayede motordan alınacak verim de arttırılır ve uzun süre sağlıklı bir kullanım alanı yaratılır.
Motor bloğu, araç için en önemli bileşenlerden biridir. Hasarlı olması ya da üzerinde döküntüler olması blok üzerinde sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla, tüm süreç büyük bir özen ile yürütülmelidir. Astar olarak kullanıcılar soba boyasını tercih edebilirler. Boyalar, farklı renk ve özelliklerde üretilir. Siyah ve metalik gri en yaygın motor bloğu boyaları arasında ilk sıralarda yer alır.
Komple dış yüzeyleri boyamak için kullanılacak boyanın yanı sıra egzoz manifoldu için üretilen yüksek ısıya dayanıklı boyalar da araştırılmalıdır. Egzoz monifoldu, motorun parçalarından biridir ve silindirde yanan gazın dışarı çıktığı boruyu ifade eder. Bu durumlarda kullanmak üzere özel egzoz boyaları bulunmaktadır.
Motor Bloğu Nasıl Boyanır?
Motor bloğu yıkanırken öncelikle eski boyanın döküntüleri temizlenmelidir. Bunun için motor bloğu kaliteli bir zımpara ile iyice zımparalanır. Ardından yağ sökücü ile yüzeydeki lekeler giderilir. Kullanıcı, yağ sökücüyü döktükten sonra motoru bolca yıkar ve kuruması için beklemeye bırakır. Tamamen kuruduğundan emin olduktan sonra temiz yüzey üzerine bir kat astar boya kullanılır.
Astar boyanın, motor bloğu ile tam olarak bütünleşmesi beklenmelidir. Bu sayede daha sonra üzerine sürülecek olan boya, daha iyi yerleşecektir. Motor bloğu boyası olarak yanmaz boyaların kullanımı uzun vadede yararlı olacaktır. Tercihe göre gri ya da siyah renk boya uygulanabilir. Kaliteli bir boyayı tek kat olarak sürmek kafi gelecektir, kalın bir boya tabakasına ihtiyaç genellikle olmaz. Ancak kullanıcı tercihlerine bağlı olarak bu durum değişebilir.
Motor bloğu soba boyası ile boyanırsa, dışardan bakıldığında simli bir tabaka varmış gibi durabilir. Zaman içerisinde bu parlaklık kaybolacaktır. Dolayısıyla çok fazla üzerinde durmaya gerek olmaz. Aynı zamanda simli görüntünün motor çalışırken alınacak verimliliğe karşı olumsuz bir etkisi bulunmaz. Boya sürdükten sonra kuruması beklenir. Tüm bu aşamalar, dikkatli bir şekilde gerçekleştirildiğinde kusursuz bir görüntü elde edilir.
Motor Bloğu Görünümünü Boya Kullanarak Canlandırmak
Motor bloğu görünümünü canlandırmak ve uzun süreli kullanım neticesinde meydana gelen deformasyonları gidermek için boyama işleminin yanı sıra vernik sürme yöntemleri ile de parlaklık elde edilebilir. Tercihe göre motor bloğuna uygun mat vernik alınır ve boyadıktan sonra tamamen kurumuş hale gelen dış yüzeye uygulanır. Motor bloğunun tamamının kuruduğundan emin olmak için birkaç gün beklemek yararlı olacaktır. Bu sayede vernik uygulamasından alınacak verim artar.
Vernikleme işlemi, boya yüzeye tamamen yerleştikten sonra gerçekleştirilmelidir. İnce katmanlar halinde motor bloğunun dış yüzeyine vernik uygulanır. Bir katman kurumadan diğeri sürülebilir. Vernik sürmenin sınırı olmamak ile birlikte tüm motor bloğun vernik ile kaplandığından emin olduğunuzda yeterli olduğuna kanaat getirebilirsiniz. Vernik de kuruyunca motor bloğu, en başta hedeflediğiniz gibi iyi ve kusursuz görünüme sahip olabilir.
Motor Bloğu Boyanırken Dikkat Edilecekler
Motor bloğu boyanırken dikkat edilecekler listesi, kullanıcıların en iyi sonuçlara ulaşmasını sağlar. Böylelikle herhangi bir problemin meydana gelmesinin önüne geçilir. Motor bloğun yüzeylerini boyama esnasında ısıya karşı dayanıklı olan alüminyum soba boyası ve aynı zamanda fırça kullanılır. Boyalar, marka ve modellerine bağlı olarak farklı sıcaklıklara dayanıklı olabilirler.
Her zaman en yüksek sıcaklığa dayanıklı olanı seçmenize gerek yok ancak sınırın mümkün olduğunca yüksek olması motor için daha kullanışlı olacaktır.
Motor bloğu boyadığınız esnada etkilenmesini istemediğiniz alanlar varsa üzerlerini bant ya da kağıt kullanarak kapatabilir ve boyanmasının önüne geçebilirsiniz. Genel itibari ile motor bloğunun silindir kısmında boya yoktur, fazla ısınmadığı için dişli kutusunun hususi olarak boyanmasına gerek kalmayabilir.
Motor bloğu siyah boya ile boyanacaksa motor yıkandığı sürece üzerinde beyaz kireç lekeleri birikebilir ve bu durum hedeflenen parlak ve yeni görünümden uzaklaşmanıza sebebiyet verebilir. Dolayısıyla bu tip kaygılarınız mevcut ise gri rengi tercih etmek her daim daha avantajlı olacaktır. Daha önce hiçbir motor boyama işlemi yapmamış kullanıcılar dahi doğru yönergeleri takip ederek dikkatli bir şekilde yaptıkları takdirde arzu ettikleri kusursuz görünümü yakalayabilirler.
Motor bloğu hangi boya ile boyanır?
Motor bloğunu temizledikten sonra Motip markasının ısıya dayanıklı olan boyası kullanılabilir.
Benzer İçerik