Alternatör Nedir?

Alternatör nedir
Alternatör nedir

Alternatör Nedir?

Alternatör Ne Demek? Alternatörler mekanik enerjiyi elektrik enerjisine döndüren dalgalı akım üreticidir ve alternatif akım jeneratörü olarak da çalışır. Bu cihazlara alternatif akım jeneratörleri de denilmektedir. Alternatör su türbinleri, rüzgar ve dizel gibi çeşitli çeviricilerle kullanılabilir.

Otomobillerde bulunan alternatörler araç çalışırken akünün şarj edilmesini ve diğer bütün elektrik sistemlerine enerji sağlar. Doğru akım elde etmek için gereken çeviriciye sahip olmadıkları için alternatörler doğru akım üreticilerine göre daha basit, hafif ve dayanıklıdır. Dayanıklı olmalarının sayesinde daha hızlı çalışmaktadırlar. Böylece otomobildeki alternatörler motorun çalışma hızının iki kat daha fazla hızda dönebilirler. Buda aracın rölantide ki çıkış gücünü arttırır.

Alternatör en basit haliyle, içten yanmalı motorların ürettiği mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviren mekanizmaya denir. Araçların elektronik aksamını çalıştırmaya yarayan elektrik alternatör tarafından üretilen elektriktir. Çok sık söylenen bir yanlıştan bahsetmek gerekirse akünün aracın elektriğini karşıladığı düşüncesidir. Akü, aracı çalıştırabilmek için marş motoruna elektrik sağlar araç çalıştıktan sonraki bütün elektrik ihtiyacı ağırlıklı olarak alternatörün ürettiği elektrikten karşılanır.

Alternatör Ne İşe Yarar

Alternatör Ne İşe Yarar? Alternatör araç trafikte seyir halindeyken aküyü devamlı olarak şarj ederek bitmesini engeller. Alternatör yapısal olarak bakıldığı zaman aslında bir jeneratördür. Motordan aldığı mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştürerek, Akünün şarj olmasını ve araçtaki değer elektrikli çalışan parçaların ve donanımların çalışmasını sağlar. 

Bir motorun alternatörü, Aydınlatmalara, ısıtıcıya ve diğer araç aksesuarlarına elektrik veren aracın aküsünün voltajını stabil korur. Tribüne benzeyen bir elektrik sistemi ile elektrik üretimi yaptığı için bir jeneratöre benzetilir. Otomobillerde kullanılan Aküler sadece aracın çalışmasını sağlayabilecek kadar 12V bir şarj alanına sahiptir. Alternatörün olmadığı bir arabayı düşünmek istersek aracı her çalıştırma ihtiyacı duyduğunuzda manuel akünün manuel bir şekilde şarj edilmesi gerekebilir. 

Alternatör Ne Demek
Alternatör Ne Demek

Alternatörün Parçaları

Alternatör Ne Demek? Alternatör kasnak, rotor, statör, köşebent, kapaklar, rulmanlar, düzenleyici ve doğrultucudan oluşmaktadır. Fırça, kollektör, ve manyetik kutuplar alternatörün diğer parçaları arasında yer alır. Armatürün ucu kollektöre diğer ucu ise diğer kollektöre bağlanır. Bunlar bir milin etrafında bir alternatörle dönebilecek şekilde ayarlanır. kollektörler ile temas eden iletken fırçalar aracılığıyla gelen akım alınır. Gövde, çelikten, statör sac paketi yüksek kalitede silisli çelik sacdan yapılmaktadır. Çıkık kutuplara sahip olan rotor %150 ısıya dayanabilecek şekilde tasarımı hazırlanır. Soğutma fanı ise dökme alüminyumdur. 

Statör: Statör bobinleri statör çekirdeklerinden oluşmuştur. Ön ve arka kapaklara tespit edilmiştir. Statörün çekirdeği ince kaplanmış çelik plakalardan oluşmaktadır. 

Rotor: Kutup çekirdekleri, kayar bilezikleri, manyetik alan bobini ve rotor milinden oluşmuştur. 

Diyot: Eş yüklü olan diyot tablaları içerisinde üç adet pozitif ve üç adet negatif diyot bulunmaktadır. Alternatör üzerinden üretilen elektrik akımı üç kapaktan yalıtılmış olan pozitif yönlü diyot tablalarından verilir.

Alternatörün Gücü 

Alternatörün tam yükle kesintisiz ve devamlı çalışmaya hazır olmasına ”devamlı güç” denir. Alternatör belirli bir süre çalıştırıldıktan sonra dinlendirilerek soğumaya bırakılır. Soğuyan alternatörün tekrar çalıştırılması ile elde edilen güce yedek (standby) güç denir. Standby  güç devamlı gücün yaklaşık olarak 1,1 katıdır.

Alternatörler, otomobil alternatörleri, dizel – elektrikli lokomotif alternatörleri, denizcilik alternatörleri, radyo alternatörleri ve fırça alternatörler olmak üzere 5 e ayrılır. 

Alternatör Ne İşe Yarar
Alternatör Ne İşe Yarar

Alternatör arızası nasıl anlaşılır?

Aracınızda zaman zaman yaşadığınız pek çok ufak aksaklık. Alternatörde yaşanabilecek olan bir arızanın habercisi olabilir. Sürüş esnasında farların kısılması ya da iç ambiyans ışıklarının titremesi veya en belirgin haliyle ikaz lambasının yanması arıza habercisi olabilir. 

Akünüzün bitmesi de arıza belirtisi olabilir. Tabi ki akülerinde bir kullanım ömrü var ve süre sonra geldiğinde kullanılmaz hale geliyorlar. Ancak çalışır durumda olan akünüz bitmiş ise bunun sorunu aküde değil aküyü beslemekle görevli olan alternatörden olabilir. 

Aracınızın kaputundan gelen garip sesler alternatör arızasının artık son evresinde olduğunuzun habercisi olabilir. Krank mili kasnağı ve alternatör kayışı ile birlikte oluşturdukları çalışma grupları içerisindeki dengesizlikten ötürü alternatör ses yapma eğilimine girebilir. Bunun dışında alternatör üzerinde yer alan kasnak eskimiş ve yıpranmış olduğu için ses yapabilir. Eğer alternatörünüz bu belirtileri gösteriyorsa çok az ömrü kalmıştır ve her an her şey yaşanabilir. 

Eğer aracınızın elektrik aksamında yavaşlamalar ve duraksamalar yaşıyorsanız bu durumun sebebi yüksek ihtimalle alternatör olabilir. Camı açmak için cam açma anahtarına bastığınız zaman camınız yavaş iniyorsa ya da sunroofu açmak veya kapatmak istediğinizde normalinden yavaş bir şekilde hareket ediyorsa alternatörünüzü kontrol ettirmenizde fayda olacaktır.

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

Şarj Dinamosu

Şarj Dinamosu Arızası Nedir? Şarj Dinamosu Arızası Tamiri ve Tamir Fiyatı

Otoilim.com

Yorum yapın