Geleceğin en önemli teknolojilerinden birisi olması beklenen otonom sürüş teknolojisi şimdiden yayılmaya başladı. Bilinmesi gerekenleri açıkladık.
Geçmişten günümüze araçların değişime uğradığı bilinen bir şey. Otomobiller, artık eskisinden daha akıllı ve daha güvenli hale geldi. Bu yolda gelişmesini sürdüren arabaların son yıllarda öne çıkan özelliklerinden birisi otonom teknolojiler olarak yer alıyor. Otonom teknoloji, otomatik teknoloji olarak da adlandırılabilir. Bu teknoloji sayesinde pek çok cihaz yapay zekaya sahip olur ve kendi kendine fonksiyonları çalıştırır. Günümüz araçlarında da bu teknoloji, henüz gelişen bir yapıda yer alıyor.
Otonom Sürüş Teknolojisi
Otonom araba, yapay zekaya sahip olan ve çevresini algılayarak gerekli tepkileri veren araçlara verilen isim. Bu arabalar seviyesine göre insanlı veya insansız bir şekilde hareket eder. Günümüz araçları henüz insanlı bir şekilde kısmen otonom olsa da gelecekte sürücüsüz otomobillerin yaygınlaşması bekleniyor. Henüz bu alanda pek çok firmanın attığı önemli adımlar var. Örneğin şirketler, sürücüsüz otomobiller için makine öğreniminden yararlanarak arabaları yolda eğitiyor. Yakın gelecekte sürücüsü olmayan arabalar ile yolculuk etmek hayalden çıkarak gerçeğe dönüşebilir.
Özetle otonom sürüş teknolojisi, arabanın akıllı hale gelip çevreyle etkileşime girmesi ve tepki vermesi olarak açıklanabilir. Bu tür otomobiller, hareket ederken pek çok şeye dikkat eder. Örneğin önde nesne olup olmadığı, aracın hızının kaç olması gerektiği veya yolda viraj olup olmadığı. Bu gibi pek çok detay ile beraber güvenli bir sürüş sağlanır.
Bazı kullanıcılar günümüzde tam otonom araçların bulunup bulunmadığını merak edebilir. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz: Evet, kendi kendine giden ve yola göre hareket eden ve dönüş yapan araçlar var fakat henüz tam otonom değil. Yani sürücünün olması ve gerektiğinde müdahale etmesi gerekiyor. Yapay zeka, gelişen bir sektör. Bazen küçük hataların olma ihtimali mevcut lakin gelecekte tam otonom sürüşler mümkün olacaktır.
Otonom Sürüş Seviyeleri
Otonom sürüş seviyelerine baktığımızda karşımıza 5 farklı seviye çıkıyor. 0. seviye otonom olmayan yani manuel bir şekilde kullanılan araçlar olarak açıklanabilir. 1. seviye araçlar ise günümüzde oldukça yaygın. Örneğin yeni model araçların güvenlik mekanizmaları bulunur. Bunlar 1. seviye otonom araçları olarak kayıtlarda yer alıyor. Örnek olarak ön çarpışma engelleyici sistemini açıklayabiliriz. Bu sistem sayesinde önde bir canlı veya farklı bir şey olduğunda otomobil, frenleme konusunda sürücüye destek sağlar.
Bir diğer seviye olan 2. seviye ise kısmen otonom olan arabalar için kullanılan bir deyim. Bu tür araçlarda bir önceki seviyeye göre daha fazla teknoloji yer alır. Biraz daha gelişmiş olan otomobillerin özellikleri arasında şerit takip sistemi gibi sistemler ön plana çıkar. Halen sürücüye ihtiyaç olur.
Otonom sürüş teknolojisi ile ilgili bir diğer seviye olan 3. seviye otomasyon, koşullu otomasyon olarak da geçer. Bu seviyede araç, kendi kendine giderek gaza basma ve frenleme gibi işlemleri uygulayabilir fakat araba takıldığında sürücünün müdahale etmesi gerekir. Bu durum, sürücünün daha az yorulmasını sağlar.
4. seviye otomasyon ile birlikte neredeyse her koşulda aracın kendi kendine gitmesi mümkün oluyor fakat yine de her ihtimale karşı sürücünün aktif olması gerekir. Bununla ilgili Tesla’nın araçlarına örnek verilebilir.
Son olarak 5. seviye otonom sürüş karşımıza çıkıyor. En son seviye olan bu aşamada artık sürücüye gerek kalmaz. Sürücüsüz otomobil geliştirmek isteyen firmalar, henüz bu teknoloji üzerinde çalışıyor. Hatta bu seviyede direksiyon dahi kalkabilir.