Maf sensörü, enjeksiyonlu araçlarda motora giren hava miktarını ölçüp daha sonra kontrol ünitesine ileten bir mekanizmadır.
Maf Sensörü
İnsanoğlu sanayi devrimi ile beraber motorlu taşıtları icat ettikten sonra ulaşım ve yük taşıma artık çok daha kolay bir hal aldı. Araçlar zaman içerisinde gelişirken, bu gelişimlerinde teknolojiden de faydalanmaktadırlar.
Yüksek teknoloji ve mühendislikle birleşen araçlar günden güne daha iyi performanslar göstermektedirler.
Araçların birçok parçasının gelişerek değişmesi ve yeni özellikler eklenmesi, konforlu bir şekilde araçların tasarlanmasını sağlamaktadır. Bahsettiğimiz bu parçalardan birisi de bu sensördür.
Özellikle yeni nesil araçlarda debimetre ve hava akış metre olarak isimlendirilmektedir. Otomobillerin beyni olarak görev yapan ve motorun performansını da etkileyen bu sensörün bakımını sürücüler kesinlikle aksatmamalıdır.
Çok nokta enjeksiyon sistemlerinde kullanılan bu sensör, ”kütle hava akış sensörü olarak da bilinmektedir.
Maf sensörü iki temel çeşittir; sıcak tel ve sıcak film. Tasımlarında ufak farklılıklar olsa da, her iki çeşit sensörde motora giren havanın hacmini ve yoğunluğunu da ölçmektedir.
Böylece araç bilgisayarı, motor performansını iyileştirmek için en ideal hava ve yakıt karışımını hesaplayabilir.
Maf sensörünün haraketli parçaları bulunmamaktadır. Kanatlı hava akış sensörlerinin aksine bu sensör hava akışını ölçmek için elektrik akımından faydalanır.
Bir sıcak tel veya sıcak film olan ızgara algılama elemanı, gelen havanın kütlesini ölçebilmek için belirli bir dereceye kadar ısıtılır. Havayı sıcak tutmak için direnç arttırılır ve daha sonra soğutulur.
Film direncinin soğutulması, motora giren havanın sıcaklığı, yoğunluğu ve nemi, ısıtılması ile ısıtılması ise kütlesi ile doğru orantılıdır. Motor devri arttıkça içeriye alınan havanın miktarı da artar.
Bu havayı ısıtmak amacıyla debimetreye daha fazla akım iletilir. Bunanla birlikte değişen parametreler sayesinde motora giren havanın kütlesi hesaplanır.
Maf sensörü genellikle hava filtresinden hemen sonra konumlandırılır. Filtre çıkışından boğaz kelebeğine kadar olan kısımda bulmanız mümkündür.
Map Sensörü Nedir
Map sensörünün Türkçede ki anlam karşılığı ”mutlak basınç sensörüdür.” Araçta yer alan Map sensörü ECU’ya gitmesi ile birlikte ateşleme sisteminin basınca göre belli olmasını sağlar.
Manifoldun içerisinde yer alan havanın sıcaklık değerinin ölçülmesini sağlamak ve tehlikeli derecelere geldi ise uyarı vermek, Map sensörünün en önemli görevlerinden birisidir.
Map Sensörü Ne İşe Yarar?
Motorda bulunan gücün açığa çıkmasında önemli bir rolü olan Map sensörü araç içerisinde bulunan önemli parçalardan biridir.
Basınçtaki miktar ile birlikte orantılı bir şekilde sinyal üreten Map sensörü aynı zamanda yakıt miktarının ayarlanması işleminde de çokça öneme sahip olduğu söylenebilir.
Eğer aracınızda artan yakıt tüketimi, güç eksiliği veya motorda ateşleme sorunu, gibi sorunlar yaşıyorsanız Map sensöründe bir arıza söz konusu olabilir.
Hava Akış Metresi
Hava akış metresi; Maf sensörü, hava kütle ölçer ve debimetre olarak da kullanılır. Aracın hava filtresinden yola çıkarak gaz kelebeğinden motora doğru hareket halinde olacak havayı etüt ederek elde ettiği neticeleri, motorun beyni olarak da bilinen elektronik kontrol ünitesine ileten hava akış metresi önemli bir parçadır.
Bu sistem devamlı bir şekilde hava yakıt karışımının verilerini test eder. Bu verileri kendi himayesi altında tutan hava akış metresi, himayesinde tuttuğu bu değerlerin en iyi, Optimum bir şekilde olması durumunda motordaki çalışma verimini ve performansını yükseğe çeker.
Otomobillerde bulunan motor ile doğrudan bir bağlantıya sahip olan hava akış metresi, hava filtresi vasıtasıyla havanın kütle ile sıcaklığını etüt ederek inceleme fonksiyonu olan bir aksamdır.
Hava akış metresinde bir takım arızalar söz konusu olabilir. Arıza olması durumda motor ve araç mekanizması üzerinden çeşitli sebeplerle arıza belirtileri kendisini gösterebilir. Belirtiler şu şekillerde olabilir;
- Araç sürüş esnasında arabanın hız alma sorunu yaşaması,
- Yakıt sarfiyatında gözle görülür bir biçimde artış yaşanması,
- Araçta boğulma sorunu yaşanması ve bu sorunun giderek artması,
- Marşa basıldığında aracın zor çalışması ya da hiç çalışmaması,
- Ana motor üzerinde sarsıntı ve titreşim görülmesi,
- Araç Sürüş esnasında seyir halindeyken bir anda stop etmesi gibi nedenlerle kendini gösterebilir.
Bahsettiğimiz bu belirtilere ek olarak bazı belirtiler, araçta yaşanan diğer sorunlar ile de alakalı olabilir. Bu durumu kendiniz tespit etmek ve müdahaleleri doğru bir biçimde yapabilmek için aracınızı bir yetkili bir servise götürerek tahlillerini yaptırmak en doğru seçenek olacaktır.
Sıkca Sorulan Sorular
Benzer İçerikler
BASKI BALATANIN BİTTİĞİ NASIL ANLAŞILIR