Rektifiye Nedir, Neden Yapılır?

Rektifiye Nedir
Rektifiye Nedir

Rektifiye Nedir? “Motor gitmiş, rektifiye lazım” sözü özellikle de çok yol yapan şoförler dışında, kısmen de olsa yaşça yıpranan araç sahiplerinin duyduğu cümlelerin başında yer alır. Her ne kadar kulağa ilk temas ettiğinde, birçoğumuz için bilindik bir tabir olsa da kimse neden rektifiye yapılması gerektiğini ya da rektifiye aşamasında neler yapıldığı ve rektifiye öncesi ve sonraki dezavantaj ve avantajları hakkında çok da net bilgi sahibi değil.  

Motor Rektifiye Nedir?

Motor rektifiye işlemini en kısa şekilde özetlememiz gerekirse “Motorun yenilenmesi” diyebiliriz. Peki, motoru neden yeniliyoruz, neden rektifiye gereklidir?

Rektifiye Nedir
Rektifiye Nedir

Motor Neden Rektifiye İster? 

Rektifiye Nedir? Otomobil motorları mükemmel çalışan komplike bir sistemdir. Bu mekanizmanın içinde hortumlar, kauçuk malzemeden üretilen farklı parçalar olsa da büyük bir bölümünü metaller oluşturur. Metallerin birbirlerine sürtünmesi de beraberinde aşınmayı getiriyor. Her ne kadar motor yağı görevi itibariyle iki metal arasında bir tabaka oluşup, sürtünmeyi minimize etmeye çabalasa da bu durum bazen motorun çalışma oranı bazen de motor yağının özelliğini yitirmesinin etkisiyle istediği gibi gerçekleştirmez. Ayrıca içten yanmalı motorların çalışma prensipleri gereğince içeride çok yüksek ısıda bir yanma olduğu için, her ne kadar sağlıklı soğutulsa da ısı transferi zaman içinde komple yayılacaktır.

Dilediğiniz kadar stabil kullanın ömürlü malzemelerden oluştuğu için rektifiye işleminin güzel otomobil kullanımla biraz daha geciktirebilirsiniz. Devirli kullanmak, aracı yıpratmamak size en yardımcı olacak unsurlardır. Tabi ki bunlar standart durumlar için geçerli. Yağ filtresinin patlaması ya da kartelin delinmesi sonucunda motorun yağsız kalması nedeniyle gerek metallerin birbirine teması, gerekse de yağsız çalışmanın etkisiyle motor kullanılamaz hale gelir ve rektifiye gerekir.  Pekâlâ, yenileme sırasında neler yapılır ve hangi parçalar değişir?

Motor Rektifiye Fiyatları
Rektifiye Nedir

Motor Rektifiyede Değişen Parçalar Nelerdir?

Rektifiye Nedir? Motor rektefiye, sabit bir işlem olmayıp ihtiyaçlar kapsamında “farklılık gösteren” bir işlemdir. Anlayacağınız gerektiği durumlarda motor indirilir ve karşımıza çıkan tabloya, yapılan teknik ölçümlemeye göre rektifiyenin içeriği genişletilir. Bazı araçlar daha az hasar görüp silindir kapağı onarımı ve supaplarla çok daha düşük maliyete olayı çözümleyebilirken, bazılarıyla alta indiği durumlarda pistonlarda krank miline kadar uzanan bütün sistemde zarar görüyor. 

Ağırlıkla motor rektifiye işlemi yapılan bir araca aşağıdaki müdahalelerin yapıldığından söz edebiliriz.

• Segmanlar

  • Silindir kapağının duruma göre taşlanması ya da değişmesi
  • Piston kafalarını değişimi
  • Biyel kollarının değişimi
  • Emme ve egzoz supaplarının değişimi
  • Eksantrik milinin taşlanması ya da değişimi
  • Krank milinin taşlanması ya da değişimi
  • • Yaylar • Manifoldlar
  • Kayış setlerinin değişimi
  • Dişli çarkların değişimi
  • Bunların dışında motorun zarar görmesi nedeniyle komple motor bloğuna işlem yapılması ya da değiştirilmesi ihtimalinden de söz edebiliriz. Onarım ne kadar ötelenirse müdahale edilmesi gereken parça yoğunluğu da o kadar fazla olacaktır. Erken müdahale hem maliyet hem de zaman açısından sizleri her türlü karlı çıkartacaktır.  

Hangi Durumlarda Rektifiye İşleminin Yapılması Gerekli?

Şüphesiz rektifiyenin yapılmasının gerekliliğini ispatlayan clip cihazları ve test merkezleri var. Fakat otomobil kullanıcıları da araçlarına kulak vererek onların küçük uyarılarına dikkate alır az çok fikir sahibi olabilirler.

İşte bir motorun rektifiye yapılmasının gerekliliğini ilan eden bazı altın kurallar!

Aracınız yağ yakmaya başlar. Bu nedenle ara ara yağ çubuğunu kaldırarak motor yağ seviyesini kontrol edin. Eksilme seviyeleri üretici firma standartları dışındaysa o zaman kontrollerinizi daha dikkatli yapmalısınız. Bu eksilmelerin sonucunda egzozdan çıkan yoğun mavi renkteki dumandan da söz edebiliriz.

Aracınızın performansı artık eskisi gibi değildir. Mesela kırmızı ışıkta ilk kalkışta ani gaz vermelerinizde koltuğa yapışırcasına hızlanabilirsiniz ama artık araba yavaş yavaş kalkıyordur. Bu durumun en temel nedeni kompresörün düşmesidir ki arıza rektifiye için en önemli nedenlerin başında yer alır.

Motorunuz daha zor çalışacaktır. Bu duruma etki eden farklı parametrelerde var. Yani, her zor çalışan motor sonrasında komple yaptırmam gerekliliği algısına kapılmayın. Örneğin akü zayıflarsa da motorunuz zor çalışır ya da kızdırma bujileri arızalıysa da sabahları zor çalışır. Fakat kompresör düştüğü için de zor çalışacaktır. Anlayacağınız etken nedenlerden birisi konumunda yer alıyor.

Periyodik bakım işlemlerinde triger setlerinden illaki söz edilir. Bu kayışlar motor parçaların uyumlu bir şekilde çalışabilmesi için adeta bir beyin görevi görürler. Eğer zamanında değiştirilmezse kopar ve pistonlar belirli bir sırayla değil, rastgele çalışır bu da motorun içindeki bütün parçaların zarar görmesine neden olacaktır.

Motor rektifiye sinyalleri bunlarken, Peki zaman olarak ne kadar süre alıyor? Motor rektifiye işlemi ne kadar zamanda tamamlanır?

Motor Rektifiye Ne Kadar Sürer?

Motor rektifiye işlemi yukarda da kademe kademe belirttiğimiz gibi oldukça kapsamlı bir işlem. Rektifiye işleminde ustanın mahareti kadar, tornaya verip taşlatacağı parçalardan verim alabilmesi yönünden de önemli. Her şey sorunsuz bir şekilde ilerler ve parça alıştırma evrelerini de göz önüne alacak olursak ortalama olarak 1 hafta sürede Motor rektifiye işleminin tamamlanacağından söz edebiliriz.

Rektifiyeyi yaptırdık, şimdi ne olacak? Performansı etkiler mi?

Motor Rektifiye Sonrası Performans

Motor rektifiye sonrası performansında bariz bir yükselme görürsünüz. Parçaların yenilenmesi sonucunda geçirilecek alışma evresine otomotiv sektöründe “Rodaj” dönemi olarak adlandırılır. Bu dönemde ara ara yüksek devirle kullanarak evreyi kısa tutmak mümkün olduğu gibi, akışına bırakıp zamana yaymak da tercih edilen bir başka yöntem.  Performansında ciddi anlamda artış olacağı gibi yakıt seviyelerinde de dönem içinde düşüşler karşınıza çıkacaktır. Ayrıca rektifiye sonrasında aşağıdaki hususlara da özellikle dikkat etmelisiniz.

Rektifiye Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Motor rektifiye sonrasında motor bloğunuzun içinde yer alan bütün parçaların bir alışma evresinden söz edebiliriz.  Rodaj olarak adlandırılan bu dönemde,

  • Aracınızı aldıktan sonra İlk 1000 km süreyle biraz daha sakin bir sürüş benimseyin Ani gaz vermeden, hızlı ivmelenmelerden mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın.
  • Özellikle kış aylarındaysanız motor soğukken aracı ısındırmak için birden gaz verip kalkış yapmayın. İlk maştan sonra bir süre bekledikten sonra kalkın ve aracınızla gideceğiniz yere vardıktan sonra hemen stop etmektense rölantide bir süre çalıştırın ve ondan sonra stop ederek aracınızı durdurun.
  • Her 500 km’de bir eliniz yağ seviyesinde olsun. Bu sayede sık sık yapacağınız ölçümlerle hem aracınızın yağ yakıp yakmadığınız anlayacaksınız hem de motorunuzda olağan dışı bir durum olursa erken müdahale şansını elde edeceksiniz.

Bu kadar sıraladık, peki rektifiye edilmiş araç almak mantıklı mıdır?  

Motor Rektifiye Olmuş Araç Alınır mı?

Motor rektifiye yapılmış araç tercih etmeniz gereken ilk otomobil türüdür. Tabi,  rektifiye hasar kaynaklı değil de doğal yollardan yapılmışsa!

Dönem dönem istenmeden yaşanan trafik kazalarında da motor rektifiye yapılabiliyor. Örneğin, sele giren bir aracın motoru yaka sarıp komple motor yapılabiliyor. Ya da alttan vurduğu için karter delinip yağın yere boşalması nedeniyle motorun yağsız kalması sonucunda motor rektifiye yapılabiliyor. Hasardan yapılan her onarıma biraz imtiyazla yaklaşmak gerek ve her bir kontrolü iki kez yapılmalıdır. Bunun nedeni, hasar onarımlarının bir çocuğu sigorta/kaskodan yapıldığı için dönem dönem maliyeti düşürmek adına bazı sorunlar görmezden gelinebiliyor.

Bu kuralı rektifiye yaptıran araç sahibi için de kullanabiliriz. Rektifiye yapılmış her araç kazalı araç ve tramer kaydı var diyemeyiz. Eğer rektifiye düzgün bir şekilde yapılmışsa aracın değerine değer katar. Bu nedenle aracı almadan önce her yerini kontrol ettirdiğiniz gibi motor bölümünü de kontrol ettirip aracınızı ondan sonra teslim alın.

Motor Değişince Kilometre Sıfırlanır mı?

Motor değiştiğinde ya da komple rektifiye edildiğinde aracın gösterge paneline her hangi bir müdahalede bulunulmadığı için sıfırlanmayacaktır. Eski nesil araçlarda gösterge paneli değiştikten sonra sıfırlanıyor. Yeni nesil araçlarda bu sorun aşılarak, gösterge değişse bile clip cihazıyla aracın mevcut kilometresi tekrar giriliyor. Kilometre düşürme işlemi, gösterge paneli değişmemişse kasten yapılmıştır. Bu işlem enjeksiyon beynine atılan bir yazılım sorucunda,  mevcut kilometrenin manipüle edilerek araç sahibinin istediği şekilde yansıtılmasıdır.

Yeni Yapılan Motor Çok Yakar mı?

Hem yeni yapılan araçlar hem de revizyon edilerek yenilenmiş motorlar muadillerinden kısmen de olsa biraz daha fazla yakarlar. Bu evre motorun alışma sürecine kadar devam eder ve rodaj döneminden sonra da sonlanacaktır. Çok uzun kilometrelerden söz etmesek de ortalama olarak 10.000 KM sonra aracın yağ tüketim oranları muadilleri seviyesine ulaşacaktır. Yeni nesil her benzinli motor kısmen de olsa yağ yakmaktadır. Üretici firmalar bu yakma oranını ortalama olarak 1000 KM’de 0.08 LT olarak genellemiş. Bu oranın üzerindeki değerlerde motorun ciddi oranda yağ yaktığından ve bir sorunun varlığından söz edebiliriz. motor rektefiye fiyatları 2022

Rektifiye Olmuş Motor Anlaşılır mı? 

Rektifiye olmuş motoru, bazı elektronik test cihazlarının dışında işinin piri ustalarda anlayabilir. Motor kompresörünü ölçmek en etki test yöntemi olarak ön plana çıkar. Eğer eski model bir araç ve kompresör yüksekse kesinlikse motorun rektifiye edildiğinden söz edebiliriz. İyi bir usta ölçüm dışında motor üst kapağını hafif kaldırarak da anlayabilir. Hemen altındaki conta yeni, bağlantı cıvataları ve iticiler parlak, yeni bir görüntü içindeyse bu durumda rektifiye edilmiş motordan söz edebiliriz. Google

MOTOR REKTEFİYE FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ…

“Rektifiye Nedir, Neden Yapılır?” üzerine 3 yorum

Yorum yapın