Silindir Bloğunun Görevi Nedir
Silindir bloğu hava ve yakıt karışımının yanarak motora güç verecek enerjinin meydana geldiği bir odadır. Dökme demir ya da alüminyumdan yapılır. Motorun en temel parçasıdır.
İçerisinde pistonun aşağı yukarı hareket ettiği silindir pistonun yatağı görevindedir. Dayanıklılık amacıyla dizel motorlarda silindir bloğu dökme demirden yapılan silindir kullanılmaktadır.
Dökme demirden yapılan silindir aşınmaya ve korozyona karşı yüksek direnç gösterebilmektedir ve uygulanan yüksek torklara karşı dayanıklıdır. Benzinli motorlarda son zamanlarda alüminyum alaşımlı silindir sıkça kullanılmaktadır.
Alüminyum daha hafiftir ve çeliğe göre daha kolay iletir. Bu edenle alüminyum silindir benzinli motorlar için ideal malzeme olarak kullanılır.
Ayrıca motoru tamamlayan birçok donanım içten veya dıştan silindir bloğuna bağlıdır. Kam mili, Krank mili, piston gibi birçok motor parçasına yataklık eder. Motorun en ağır parçası olan silindir bloğu motor toplam ağırlığının 1/4’ünü oluşturur.
Silindirler motordaki silindir gövdesi üzerine 4 er li olarak dizilidirler. 8 silindirli motorlarda motorun tamamı neredeyse V şeklindedir çünkü silindirlerin fazla olması aracın ön kısmının uzamasına sebep olur.
Silindir Kapağı silindirin üzerini kapatmaya yarayan yaklaşık 10 milimetre kalınlığında yüksek ısıya dayanıklı motor parçasıdır.
Silindir bloğu çatlaması çok sık rastlanılan bir arızadır peki silindir bloğu neden çatlar?
Yapımında kullanılan malzemelerden ötürü normal şartlarda motorun ısınına, basıncına ve dış etmenlere dayaklı olan Silindir bloğu genellikle motorun aşırı ısınması sonucunda çatlar. Motorun sadece 1 defa bile aşırı ısınmasına izin verilmesi durumunda silindir bloğu çatlayabilir.
Isınma sonucu çatlama meydana gelmesi en çok rastlanılan arıza durumu olsa da bunun yanında şu durumlarda silindir kapağının çatlamasına neden olur;
- Sıcak motorun ani soğuk sıvılar ile temas etmesi sonucu oluşan ani genleşme,
- Motor soğutma suyunun kış aylarında silindir bloğu içerisinde donarak genleşmesi,
- Termostat çalışma şekli sorunları,
- Piston kol ve yataklarının yerinden oynaması veya kırılma,
- Devir daim pompasın arıza vermesi ile suyun motor bloğu içerisinde sürkulasyonun bozulması,
- Dış etkenlere bağlı darbeler,
Aracınızda silindir kapağı çatlamışsa şu belirtileri görürsünüz;
Eğer silindir bloğunuz çatlaksa soğutma sıvınız bu çatlaktan yanma odasına girecektir. Soğutma sıvınız azalırsa aracın harareti yükselecektir. Soğutma sıvınızın seviyesini kontrol edin ve bloğu çatlak ve sızıntı belirtileri açısından inceleyin.
Aracınızda soğutma suyu kaçakları olduğu gibi yağ kaçakları da görülebilir. Bu durumda aracınızın yağ seviyesi düştüğü için yağ lambası yanabilir. Bu durumda kaputu açarak silindir kafasının etrafında yağ olup olmadığını kontrol edin.
Motor hava kaçırdığından basınç azalır ve buda sıkıştırmayı etkiler. Ayrıca motor çalışmakta zorlanabilir ve gürültülü çalışabilir.
Çünkü içerideki hava yakıt karışımı doğru orantılı değildir. Bütün bunlar motora performans kaybı yaşatmaktadır. Böyle durumlarla karşılaşırsanız silindir bloğunu hemen değiştirmelisiniz.
Ayrıca silindir bloğunda meydana gelen diğer arızalar şunlardır;
- Silindir kapağının eğrilmesi
- Silindirde bulunan yanma odalarının kurum bağlaması
- Silindirdeki sübap yataklarının bir kısın yerlerinin yanması
- Silindir kapağı su kanallarında kireçlenme
Motor Parçaları
Bir motor temel olarak motor bloğu, silindir kapağı ve yağ karteli gibi ana mekaniklerden oluşur.
Buna ilave olarak, motor soğutma sistemi, yağlama sistemi, supap sistemi, yakıt enjeksiyon sistemi, hava besleme sistemi, egzoz sistemi, ateşleme sistemi, marş sistemi, motor kontrol ünitesi (ECU) gibi donanımlarla donatılmıştır.
Sabit Motor Parçaları
Motor bloğu, silindir kapağı, üst kapak, emme manifoldu, egzoz manifoldu ve kartel sabit motor parçalarıdır.
Hareketli Motor Parçaları
Piston, bilye kolu, krank mili, Eksantrik (kam) mili ve supaplar (emme ve egzoz) haraketli motor parçalarıdır.
Araba Motor Parçaları
Araba motoru Motor bloğu, silindir kapağı, karter, radyatör, karbüratör, hava filtresi, manifold, yağ filtresi, endüksiyon bobini, buji, şarj dinamosu, konjektör (regülatör), krank mili, krank mili muhafazası eksantrik mil, pistonlar, piston kolu, yağ pompası, yakıt pompası, motor distrübitörü, marş motoru, su pompası, enjeksiyon pompası, enjektör ve sübaplardan oluşmaktadır.
Araba Motor Bakımı
Trafikte seyir halindeyken aracınızın stop etmesi veya sabah işe giderken park halindeki aracınızın hiç çalışmaması çok can sıkıcı durumlardır.
Bu durumları yaşamamak için aracınızın servis bakımı dışında kendinizde aracınızın motorunda periyodik olarak kontrol etmeniz gereken şeyler vardır.
Düzenli olarak motor yeğ seviyesini kontrol etmek, soğutma sıvısının seviyesine dikkat etmek gibi şeylere dikkat ederek motorunuzun daha sağlıklı çalışmasına fayda sağlamış olursunuz.
Sıkca Sorulan Sorular
Benzer İçerikler
Motor Bloğu Çatlağı Nasıl Anlaşılır
kuru gömlekler, alüminyum alaşım, zamanların oluştuğu silindirler silindir bloğunda bulunur