Arabam Neden Geç Çalışıyor?

Arabam Neden Geç Çalışıyor?

Aracınızın fabrika yapımından kaynaklı geç çalışıyor olabilir. Hava filtreniz kirlenmiş olabilir ki bu durumlarda filtrenin temizlenmesi veya değiştirilmesi gerekir.. Hava filtresi dolu aldığında motor hava almakta zorlanır. Bu da ilk çalışmayı zorlaştırır. Buji ve buji kablolarında sorun olabilir. Buji aracın ilk çalışma aşamasında önemli yere sahiptir. İlk ateşlemeler bujiler sayesinde sağlanır. Bu yüzden bujilerde oluşan herhangi bir sıkıntı aracın ilk çalışma işlevini zorlaştırır. Akünün ve marş motorunun doğru çalışıp çalışılmadığı kontrol edilmelidir. Eskimiş veya sorunlu akü ile marş motoru aracın ilk çalışma işlevini etkiler. Yakıta göre ilk çalışmada farklılıklar gözükebilir. Örnek olarak LPG’li araçlar daha zor çalışmaktadır. Bu yüzden LPG’de ilk marşta çalışmama sorunu sık görülmektedir. Benzin filtreleri ve enjektörlerden birinde sorun olabilir. Benzin filtresinde yaşanan tıkanıklar aracın ilk çalışma işlevini zorlaştırır. Benzin pompasında yaşanan sorunlar aracınızın çalışmasını etkiler. Distribütörde oluşan aşınmalar da aracın güçten düşmesine ve geç başlamasına neden olur. Karbüratörde yaşanan tıkanıklar da ilk çalışmayı zorlaştırır.

Benzinli Araçlarda Geç Çalışma Sorunu

Geç çalışma sorununun nedeni olarak genellikle benzin pompası arızası ön plana çıkmaktadır. Benzin pompası ya da yakıt besleme pompası aracın çalışmasını sağlayan parçalardan biridir. Bu parçanın doğru çalışması için mutlaka arabanızın deposunda doğru miktar benzini bulundurmalısınız. Benzin, benzin deposunun ısınmasını engeller. Eğer benzin gereken miktardan az olursa benzin deposu ısınmaya başlar. Isınmaya başlayan benzin deposu ise; arabanın çalışmasını engeller. Benzinli araçlarda buji arızası, buji tıkanıklığı, buji kablosunda sorunlar, benzin filtresi tıkanıklığı ve ateşleme sistemindeki sorunlar da geç çalışmaya sebep olmaktadır. Bu nedenlerden benzin pompası ve benzin filtresindeki tıkanıklıklar en sık görülen sorunlardır.

LPG’li Araçlarda Geç Çalışma Sorunu

LPG’li araçlar geç çalışmanın en sık yaşandığı araçlardır. LPG’li araçların geç çalışma sebeplerinden en belirgini enjektörlerinizdir. Aracı her durdurduğunuz zaman yakıtınız enjektörde yanmadan kalır. Eğer aracınızda geri kaçırma problemi mevcut ise aracınızı tekrar çalıştırmak istediğiniz zaman LPG ve benzin karışımında yanma yaşanmaktadır. Bu da aracın geç çalışmasını sağlar. İlk marşta araç çalışmasa bile ikinci marşta çalışır. Bu sorunun çözümü enjektörleri değiştirmektir. LPG’li araçlarda olan bu geç çalışma problemi günlük kullanıma etki etmez. Yani, gün içerisinde arabanızı kullanırken bir sorun yaşamanıza neden olmaz. Sadece arabanızın motorunu durdurup bir süre bekledikten sonra tekrar çalıştırdığınızda bu sorun yaşanmayacaktır.

Dizel Araçlarda Geç Çalışma Sorunu

Dizel araçlarda ateşleme için bir buji bulunmaz. Ateşleme sıkıştırılmış hava üzerine yakıt püskürtülmesiyle patlamalı olarak kendiliğinden gerçekleşir. Dizel araçlarda ateşlemenin olması için havanın belli sıcaklıkta olması gerekir. Fakat soğuk havalarda aracın ısınmayı tam olarak sağlaması için kızdırma bujisi kullanılır. Kızdırma bujisi ilk ateşleme sıcaklığına ulaşmak için kullanılır. Eğer kızdırma bujilerinizde sorun varsa aracınız geç çalışabilir.

Aracınız sıcakken de zor çalışıyorsa aracınızın yakıt veya hava akış sisteminde sorun vardır. Tıkalı veya yıpranmış bir yakıt filtresi de geç çalışmaya neden olabilir. Bu yüzden yakıt ve hava akış sistemini kontrol etmek gerekir. Yine geç çalışma sorunu pompa veya enjektörlerden de kaynaklıdır. Krank sensörü arızası da motorun geç çalışmasına ya da hiç çalışmamasına neden olur. Sensör arızasının olup olmadığı, araç arıza tespit cihazına bağlanarak tespit edilebilir.

 

Yorum yapın