Araç Neden Hararet Yapar, Araç Hararet Yaparsa Ne Olur?

Araç Neden Hararet Yapar
Araç Neden Hararet Yapar
Araç Neden Hararet Yapar

Araç Neden Hararet Yapar Aracınız ile yol aldığınız sırada hararet göstergesi doksana çıkarsa yahut aracınızın kaputundan buhar yükseliyorsa ilk olarak sakin olun ve telaş yapmayın. Bu durum aracınızın hararet yaptığı anlamına gelmektedir. Bu yazımızda araç neden hararet yapar? Ve araç hararet yaparsa ne olur? Gibi soruların tamamına detaylı şekilde yanıt vereceğiz.

Hararet Nedir?

Araç Neden Hararet Yapar Hararet, en basit anlatım ile motorunuzun aşırı ısınma nedeni ile motor suyunu kaynatması anlamına gelmektedir. Daha genel ve komplike bir şekilde anlatmak gerekirse: ister dizel ister benzinli bir aracınız olsun fosil yakıt ile güç sağlayan bir içten yanmalı motorunuz varsa; bu motor türü yanma ve patlama ile güç sağlar. Bu yanma ve patlama ile elde edilen enerji ile motorunuz araca hareket enerjisi sağlar. Ancak bu hareket enerjisinin yanında bir de ısı ortaya çıkar. Ancak bazı durumlarda bu yanma sonucunda meydana gelen ısı istenmeyen seviyelere ulaşır. Bu durumlarda da hararet problemi ile karşılaşmak mümkündür.

Hararet Göstergesi Nedir?

Yukarıda hararet probleminden bahsettik. Aracınızın hararet yapıp yapmadığını gösterge paneli üzerinde mevcut bulunan hararet göstergesi şeklinde adlandırılan göstergeye bakarak anlamanız mümkündür. Hararet göstergesindeki ibre doksan derecenin üzerine çıkmamalıdır. Eğer bu ibre doksan derecenin üzerinde ise aracınız her an hararet yapabilir.

Araç Neden Hararet Yapar?

Araçların hararet yapmasının pek çok farklı nedeni bulunmaktadır. Hararetin başlıca sebeplerini sizlere alt başlıklar altında iletelim:

Soğutma suyunun tamamen tükenmesi :

Motor içinde mevcut olması gereken soğutma suyu eğer tükenirse motor kendini soğutamaz. Hatta soğutma suyu da tükenmiş ise aracın anlık hararet seviyesini de görmeniz mümkün değildir. Bunun nedeni; hararet göstergesi ölçümlerini motor suyundan yapmaktadır. Motor soğutma suyu ya da bilinen adı ile motor suyu normal şartlar altında tükenmez. Motor suyu bitmiş ise iki seçenek vardır. Birinci seçenek soğutma sisteminde bir kaçak durumu, ikinci seçenek ise aracın contasında yanma durumu olmasıdır. Conta eğer yanıksa motor suyu egzozdan dışarı atılır.

Soğutma suyu dolaşımının azalması :

Soğutma sisteminde devir daim pompası bulunmaktadır. Bu pompa soğutma suyunun motor içerisinde dolaşımını sağlamaktadır. Motor içerisinde ısınan su radyatöre gider ve soğutulur, buradan tekrar motora gönderilir. Eğer söz konusu pompa arızalanırsa motordaki su ile radyatördeki su aynı yerde kalır ve araç hararet yapar.

Termostat arızası :

Termostat sisteminin arızalanması motordaki su ile radyatördekinin yer değişmesini engeller. Bunun nedeni termostat sisteminin radyatör ile motor arasında bir kapı görevi görmesidir. Eğer bu kapı açılmaz ise iki tarafta bulunan su da sabit kalır ve motor hararet yapar. Bu durum fark edilmez ise araç conta yakabilir. Contada oluşan yanmaların temel sebebi termostat sistemindeki arızalardır.

Yanlış LPG sistemi montajı :

LPG sisteminin kendine ait bir soğutma sistemi bulunmaz, araçta mevcut bulunan soğutma sistemini kullanır. LPG sistem montajı esnasında yapılan hatalar sonucu soğutma sistemine hava dolumu gerçekleşir. Bunu sonucu da yine hararettir.

Contanın yanık olması :

Araç üzerinde mevcut silindir kapaklı contanın yanık durumda olması soğutma sistemi içerisine hava girişini engeller. Bu durum sonucunda basınç oluşur. Bu basınç soğutma sisteminin çalışmasını engeller ve araç hararet yapar. Ayrıca conta yanması durumu hararet dışında daha büyük problemlere de yol açabilmektedir.

Radyatörün tıkanması :

Radyatör sisteminin içerisinde dışarıdan hava girişi sağlanabilmesi için ince kanallar bulunur. Radyatör sistemi üzerindeki bu kanallar bazı durumların sonucu olarak tıkanabilir. Bu durumda soğutma suyunun dolaşımı zorlaşır ve araç hararet yapar.

Fan kaynaklı arıza :

Araç üzerinde mevcut bulunan fan müşürünün arıza yaptığı durumlarda, motor ısındığını anlayamaz ve fanı çalıştırmaz. Eğer fan çalışmaz ise araç devamlı şekilde ısınmaya devam eder. Devamlı şekilde ısınan araç ise kaçınılmaz olarak hararet yapar. Benzer şekilde aracın fanının motorunda arıza varsa, fan müşürü fanı çalıştırsa bile fan çalışmaz ve araç soğuyamayarak tekrar hararet yapar.

Radyatörün hava yapması :

Su değişimi yahut antifriz değişimi sonrasında radyatör hava yapabilir. Silindir kapağın çatlaması ve contanın yanması da radyatör sisteminin hava yapma nedenlerindendir. Hava yapan radyatörün aşırı ısınması ile soğutma suyu da aşırı ısınır ve bunların sonucu olarak araç hararet yapar.

Araç Hararet Yaparsa Ne Yapılmalı?

İlk olarak yapılması gereken serin ve gölge bir alana aracın park edilmesidir. Sonrasında kaputunuzu açın ve bir süre motorun soğumasını bekleyin. Motorun tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra motor suyunun kapağını açın. Bu işlemi yaparken eğer motorunuz soğumadıysa basınçlı su sıçrayarak yanmanıza sebep olabilir. Kapağı açtıktan sonra su seviyesinde azalma varsa su ekleyin. Eğer su seviyesi normalde olması gereken kadar ise en yakın servise gidin.

Hararet Yapan Araba Stop Edilir mi?

Hararet yapan araca uygulanması gereken ilk adım aracın uygun alana çekilerek stop edilmesidir. Yani hararet yapan aracı stop etmek bir soruna yol açmaz aksine faydalıdır.

Araç Hararet Göstergesi Kaç Olmalı?

Araç harareti normal durumlar içerisinde doksan derecenin altında bulunmalıdır. Ancak aracınız bazı durumlarda doksan dereceyi geçebilir. Bu durumlarda yapmanız gereken aracınızı uygun ve serin bir alana çekip bir süre bekleyip motor suyunu kontrol etmektir.

Motor Yağı Nasıl Değiştirilir? Motor Yağı Fiyatları

Motor Bloğu Neden Çatlar? Motor Bloğu Çatlağını Nasıl Anlarız?

Motor Rektifiye Fiyatları

Motor Bloğu Çatlak Tamiri ve Fiyat Bilgisi

Rektifiye Nedir, Neden Yapılır, Sonrasında Neler Yapılmalıdır?

Google.com

Araç Boyama Fiyatları

Airbag Işığı Neden Yanar, Nasıl Söndürülür? Airbag Tamir Fiyatları

ARAÇ BOYAMA ÜCRETLERİ VE BOYAMAYA DAİR GENEL BİLGİLER

Yorum yapın