Krank Sensörü Arızası

Krank Sensörü Arızası
Krank Sensörü Arızası

Krank Sensörü Arızası

Krank sensörü arızası araçla seyir halindeyken aracın aniden stop etmesi ve marş bastığınız halde motorun çalışmaması durumunda anlaşılabilir. Bununla beraber araç devirin de görülen dalgalanmalar ve yakıtın düzenli bir şekilde yanmaması krank sensörü arızasının belirtileri arasında yer alır.

Krank sensörü arızalandığı durumda motor arıza lambasını yakabilir, aracınız rolantide daha yüksek seste çalışabilir ve ateşleme sisteminde sorunlar görülebilir aracınız düzenli çalışmaz bazen de hiç çalışmaması söz konusu olabilir. Krank sensörü manyetizma ile çalışan bir parçadır.

Daha basit anlatmak gerekirse volan dişlisi ve ya başka bir dişli de olsa sensor manyetik olarak bu dişli ile etkileşime geçer bazen parça içindeki bu manyetizmayı sağlayan bobin ya da başka parçalar arıza verebilir.

Krank sensörü parçanın kırılması ya da parçanın mili içinde ki arızalanmalar sonucunda meydana gelir. parçanın kırılması nadiren görülen bir arıza sebebi olsa da motordan gelen garip sesler sayesinde kolaylıkla anlaşılabilir. 

Krank Sensörü Arızası
Krank Sensörü

Krank sensörü parçanın tamir tamamen tamir edilmesi durumda sorun olmadan tekrar takılarak kullanılabilir fakat parçanın tamamen tamiri yapılamamışsa eğer parçanın tekrar takılması durumda yakın tekrar arıza çıkabilme ihtimali yüksek olur. Bu durumda yakın zamanda tekrar arıza yaşamamak için parçanın değiştirilmesi ve sıfır parça takılması daha sağlıklı olanıdır.

Krank Mili

Krank Mili
Krank

Krank mili nedir ya da krank kolu içten yanmalı motorlarda görülen bir parçadır, pistonun gidip gelme hareketi ile elde ettiği enerjiyi motor miline ileterek dönme hareketine yani çevirme işlevini sağlayan parçadır.

Krank mili doğrusal hareketi dairesel harekete çevirir. Piston kollarının hareketli olması sayesinde gerçekleşir. Krank milinin sorunsuz çalışması motor için ciddi önem taşır. Tüm pistonlar aynı krank miline bağlı olduğu için oluşan tüm momentler krank milinde bir araya gelerek şanzımana ulaştırılır.

Krank milinin kırılması benzinli araçlara nazaran dizel motorlu araçlarda daha çok görülmektedir. Çünkü dizel motorlu araçlarda rulman aşınması yetersiz yağlanmış ve deforme olmuş krank yatağı deliklerine rastlanır, Bu durumda parçanın kırılmasına sebep olur. Dizel motorlarda daha çok görülmesinin sebebi ise son derece sert yapısından kaynaklanıyor. Krank mili nedir

Krank mili kırılması maliyetli motor arızalarından birisidir. Ancak krank parça fiyatı ve işçilik ücretlerine bakıldığı durumda krank kırılmasının az görülen bir arızalanma olduğunu da belirtmek gerekir.

Krank çoğunlukla dövme yöntemi ile üretilmektedir. krank milleri ya kalıpta sıcak preste dövülerek ya da döküm yöntemi kullanılarak elde edilirler. Dökme krank millerinin formları dövme krank millerine göre daha uygun yapıdadır ve daha dayanıklıdır. bilye kolunun çalışacağı kısımlarda taşlı imalatta hassas bir işlem uygulanılarak işlenir.

Krank mili nedir Krank mili her  iki uçta tarafta da geniş yataklarla motora bağlanmıştır. Volana ve bunun aracılığıyla debriyaja bağlanır. otomobilin hareket kabiliyeti Debriyaja basıldığında, krank milinin dönme enerjisi dişli kutusu ve diferansiyel aracılığıyla tekerleklere bağlı olan tahrik millerine iletilir böylece hareket kabiliyeti oluşur.

Krank Sensörü

Krank Sensörü Arızası
Krank Sensörü Arızası

Krank sensörü motorun devrini ve krank milinin açısal durumunu belirleyerek, bunu araçta bulunan sensörler aracılığı ile aracın farklı parçalarından gelen bilgileri denetleyen sistem olan ECU (Elektrik Kontrol Ünitesi) ye bildirir. Krank sensörünün yaptığı bu görev sayesinde araç haraket halinde iken hangi konumda ise o konumu koruyarak yoluna devam eder.

ECU (Elektrik Kontrol Ünitesi) sensörler aracılığıyla aracın farklı aksamlarından gelen bilgileri denetleyen sistemdir. Elektrik kontrol ünitesi anlamına gelen ECU, kuvvetli bir mikro işlemciye sahip olduğundan araç beyni ya da motor beyni olarak da adlandırılmaktadır.

Krank sensörü motorun ön tarafında krank kasnağının hemen arkasında bulunan bir dişli üzerinde yani motor bloğunda ve kartele yakın bir yerde olabildiği gibi,  motorun arka bölümünde yani şanzıman tarafında  volan dişlisinin arka tarafında bulunan başka bir dişli üzerinde de konumlandırılabilir. Renault, Mercedes tarzı arabalarda krank devir sensörü motorun arkasında volan tarafında bulunmaktadır.

Krank sensörü motorda bulunan sensörler arasında en önemli sensördür. Motorun üstünde yapılan bütün ayarlamalarda bu sensörden faydalanılır. Sensörden alınan bilgilerin doğrultusunda;

  • Enjeksiyonun içten yanmalı motorlarda yönetilmesinde.
  • Dizel olmayan motorlarda ateşleme zamanlaması ve ateşleme avansının belirlenmesinde,
  • Değişken subap zamanlaması ayarlanmasında,
  • Manuel olmayan şanzımanlı araçlarda vites değişim noktaları,
  • Turbonun şarj basıncının ayarlanması, gibi temel motor fonksiyonları düzenlenir.
krank sensörü

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

Krank Sensör Arızası

Yağ Lambası Yanarsa Ne Olur? Yanıp Söndü İse Çözümü Nedir?

Krank ile ilgili çoğu bilgileri sizler için detaylıca araştırıp derleyip sunduk. Daha fazla bilgi için ulaşabilirsiniz. Otoilim

Yorum yapın