Şarj Dinamosu

Şarj Dinamosu
Şarj Dinamosu

Dinamo Nedir

Dinamo Nedir Dinamo elektrik enerjisinin pratik ve maliyetsiz bir şekilde üretilmesine yarar. Hareket enerjisini içerisindeki bobin ve mıknatıs sayesinde elektrik enerjisine dönüştüren bir araçtır. 

Şarj Dinamosu

Şarj Dinamosu Otomobillerde elektrik enerjisinin akü üzerinden sağlandığı bilindik bir kanıdır. Ancak araçlarda elektrik enerjisi bilinenin üzerine daha farklı bir mekanizma üzerinden sağlanır. Araçlarda elektrik tasarrufu sağlayarak akünün ömrünü uzamasını sağlayan Dinamo bir çok araçta bulunmaktadır. Motordan almış olduğu enerji momentumuna bağlı olarak enerjiyi depolayarak depolamış olduğu enerjiyi araç için kullanıma sunar. Otomobillerin enerji ihtiyacı şarj dinamosunun bu çalışma işlevi sayesinde son derece tasarruflu sağlanmış olur.

Şarj dinamosu nedir?

Şarj dinamosu nedir? Dinamonun asıl işlevi aküyü şarj ederek aracın elektrik ihtiyacını karşılamaktır. Akülerdeki enerji zamanla tükenebilir ve buda aracın iniş ve kalkışlarda performans gösterememesine sebep olur. Dinamo tam olarak böyle durumların yaşanmaması için vardır, dinamo oluşturduğu enerji sayesinde aküyü şarj ederek otomobillerin sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Dinamo otomobilin enerji ihtiyacı duyduğu her anda kesintisiz enerji akışı sağlar. Araçta enerji ihtiyacının duyulduğu her aksamda gerekli enerjiyi oraya ileterek kesintisiz çalışmasını sağlar. 

Dinamosu sanılanın aksine çok basit bir çalışma prensibine sahiptir. En basit anlatımıyla dinamo şu şekilde çalışır, öncelikle motor çalıştırıldığında akü motora enerji sağlar, motora bağlı olan enerji kayışı aynı zamanda Dinamonun üzerindeki kasnağa da bağlıdır. Motor çalıştırıldığında motorun aküden aldığı enerji ile ürettiği enerji V kayışının dönmesini sağlar ve V kayışının dönmesi Dinamonun üzerindeki kasnağı döndür. Dönen kasnak şarj dinamonun içerisinde yer alan rotorun dönmesini sağlar, rotor parçası bir elektro manyetik görevinde çalışarak döndükçe elektrik üretir. 

Dinamo motor çalıştığı anda devreye girer. İlk etapta henüz yakıt kullanımına başlanmamışken motor ilk marşı aküden aldığı enerji ile basar. Motor tamamen çalışmaya başladıktan sonra marş dinamosu devreye girer ve V kayışının yardımıyla motora bağlı olan dinamo kayışın dönmeye başlamasıyla elektrik üretmek üzere devreye girer. 

Şarj dinamosu Alternatör, Regülatör, Diyotlar, Stator parçalarından oluşmaktadır. 

Dinamo Nedir
Dinamo Nedir

Alternatör: Dinamo olarak da bilir. Motordan şarj dinamosuna gelen mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüşmesini sağlar. 

Regülatör: motordan gelen mekanik enerjinin elektrik enerjisine dönüşmesiyle elde edilen enerjinin araç içerisinde kullanılması için seviyelendirilmesi gerekir. Regülatör, alternatör parçasının ürettiği elektrik enerjisini stabil tutmaya yarar. 

Diyotlar: Şarj dinamosunda yer alan diyotların görevi alternatif elektrik akımını doğru elektrik akımına dönüştürmektir.

Stator: Stator parçası rotorun etrafını çevreler. Stator parçasının görevi krank milinin, krank kasnağının dönme hareketini sağlamaktır. Stator 3 bobin yapısıyla çevrili bir çekirdek niteliği göstermektedir. 

Şarj Dinamosu Arızası Nasıl Anlaşılır;

Dinamo bazen arızalanarak işlevini yerine getiremeyebilir. Dinamosunun arızalanması durumunda akü şarj edilemez ve alternatörün çalışmamsı durumunda akü enerjisi hızla tükenir.

Şarj dinamosunun arızalandığını şu belirtilerden anlaşılabilir;

  • Zayıf yanan far ışıkları 
  • Araçta elektrik kullanıldığı zaman göstergede yanan ikaz ışığı, 
  • Motorun normalden farkı bir şekilde marş alması,
  • Akü suyunun normalden kısa sürede devamlı olarak eksilmesi, 
  • Araç marş alırken şarj dinamosundan gelen sesler, 
  • İç aydınlatma ışıklarının seviyesinin düşmesi,

Dinamo arızalı ise dengesiz güç üretir ve buda aracın aksamlarına yetersiz ve dengesiz iletilmesine yol açar. Dengesiz elektrik üretimi motorun aksanlarına zarar verebilir buda aracın beyninde hasar bırakır. ilk marşını alırken enerjini aküden aldığı için ilk marştan sonra arızalı şarj dinamosu devreye girmediği zaman akünün enerjisinin zincirleme olarak çabuk bitmesine ve normal olarak aracın marş almamasına sebep olur. dinamonun arızalanması silecekler, klima, iç aydınlatma ışıkları gibi aksesuarların ya yetersiz çalışmasına ya da hiç çalışmamasına sebep olur. 

Şarj Dinamosu Kömürü

Şarj Dinamosu Kömürü
Şarj Dinamosu Kömürü

Şarj Dinamosu Kömürü

Şarj Dinamosu Kömürü Marş motorunda gerçekleştirilmesi gereken bütün iletim süreci şarj grafen malzemesinden elde edilen dinamosu kömürü tarafından yapılmaktadır. Dinamo kömürü alternatörün ve aracın çalışabilmesi için büyük bir önem taşımaktadır. Kullanımına bağlı olarak kömürde aşınmalar meydana gelmektedir. Şarj dinamosu kömürünün aşınması yani temas etmesi gereken yerlere daha fazla temas etmemesi durumunda araç marş basımında sorunlar yaşanabilmektedir. Kömürün bitmesi marş motorunun çalışmamasına yol açar ve araç hiç bir şekilde çalışmaz ve motor aktive olmaz.

Seyir halindeyken şarj dinamosunu kömürü bittiği anlaşıldığında yetkili servise gidene kadar, klima ve kaloriferleri mecbur kalmadıkça çalıştırmamalı, gündüz yolculuk yapıyorsanız eğer farları yakmamalı ve elektronik aksamları kullanmamalısınız. 

Sıkca Sorulan Sorular
Benzer İçerikler

Dinamosu Arızası Nedir? Dinamosu Arızası Tamiri ve Tamir Fiyatı

Otoilim.com

Yorum yapın