Motor Bloğu Nedir?
Motor bloğu bir diğer adıyla da silindir bloğu, motorun parçalarını birleştiren ve toplam ağırlığı motorun yaklaşık 4/1’ine tekabül eden en önemli parçaların başında yer alır. İçindeki hızlı hareketleri sönümlemek ve yanma sonucunda oluşan yüksek ısıdan zarar görmeyip düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamak adına iki tane dış, bir tane de iç alaşımdan oluşmaktadır. Bu alaşımlar genelde daha dayanıklı olduğu için alüminyum malzemesinden oluştururlar.
Her ne kadar çok fazla sağlam yapılıp, sorun yaşamadan kullanmak istenilse de her ömürlü parça gibi motor bloğu da zarar görebilir. Bu zarar sonucunda en yaygın oluşan arıza da “Motor bloğunun çatlaması” durumudur. Peki, bu kadar sağlam yapılmasına rağmen motor bloğu neden çatlar?
Motor Bloğu Neden Çatlar?
Motor Bloğu Boyama Motor bloğunun çatlamasının en büyük nedeni içindeki ısıya bağlı, yüksek yanma sonucunda oluşur. Aynı zamanda dış etkenlerden kaynaklanan silindir bloğu çatlamalarından da söz edebiliriz. Silindir bloklarında farklı türlerde arızalar görünse de yanma ve dış etken dışında, aşağıdaki parametreleri sıralamak da mümkün…
• Motorun güç üretebilmesi için sistem itibariyle motorun çalışma aşamasında iç kısmında oldukça yüksek derecede bir yanma oluşur. Yüksek sıcaklıklara ulaşmış motor birden soğuk suyla temas ettirilirse ani genişleme çerçevesinde blok çatlamaya kadar gidebilir. Bu konu neden önemli? Dönem dönem hepimiz motorun temiz görünmesi için yıkama yaptırtabiliyoruz. Özellikle de şehirlerarası yolculukta uzun bir süre seyahat edince, motoru yıkatmak için birden tazyikli suyu temas ettirirseniz belki o an bir zararını göremezsiniz ama uzun vadede mutlaka geri dönüşlerini olumsuz bir şekilde alırsınız. Motoru temizletmek istiyorsanız yıkama dışında temizleme cilalarından destek alabilirsiniz. İlla ki yıkatmam lazım derseniz de o zaman aracınızı stop ettikten sonra bir süre bekleyin ve motorunuz biraz soğusun. Daha sonra beyin bölgelerini sudan koruyarak yıkama yapabilirsiniz.
• Özellikle kış aylarında her birimiz aracımızın motor antifrizini ölçtürür ve derecesi düşükse de ekleme yaptırırız. Bu işlemin yapılmasının nedeni soğutma suyunun motorun içinde donmamasıdır. Donması durumunda buz genişleyip bloğu çatlatacağı gibi, soğutma işlemi sağlıklı bir şekilde yapılmayacağı için motorun yatak sarıp rektifiye edilmesine kadar uzanan bir süreçten de söz edebiliriz.
• Termostat motor için kritik parçaların başında yer alır. Sağlıklı bir soğutma/ısıtma işleminde termostatın görevi oldukça önemli. Bu yüzden parçada bir arıza olduğunda direkt olarak motor bloğuna yansıyacaktır.
• Devir daim pompası suyun motorun içinde dolaşmasını sağlayan parçaların başında gelir. Buradaki arıza da su sirkülasyonun istenilen düzeyde yapılamamasına, paralelinde de motorun yatak sarmasına neden olur.
Her ne kadar çatlamasını istemesek de, bu olayın başınıza gelmesi ihtimaller dâhilinde. Peki, çatlarsa ne olur?
Motor Bloğu Çatlaksa Ne Olur, Çatladığını Nasıl Anlayabiliriz?
Motor Bloğu Boyama Motor bloğunun çatlaması durumunda “biraz daha idare” etsin düşüncesine girmeyin. Çatlağın boyutu büyüdükçe karşınıza çıkacak onarım maliyetleri de o denli yüksek olacaktır. Çatlak olup olmadığını fiziki kontroller sonrasında netleştirsek de, söküp bakmadan önce bizlere bu konu hakkında küçük tüyolar veren küçük detaylar bulunuyor. Onları şu şekilde sıralayabiliriz:
• Motor bloğunda çatlak olduğuna ve soğutma aşamasında su iç kısmında dolandığına göre çatlak olan kısımlardan dışarıya su sızıntısı yapması ihtimal dâhilindedir. Bu yüzden ara ara elinize temiz bir bez alarak motor bloğunu silip kontrol edin, kim bilir belki de çatladı fakat haberiniz yok
• Silindir bloğunun içinde yağ ve su hazneleri ayrıştırılmıştır. Fakat çatlak bir silindir kapağı içinde her ikisi de bir birine karışabilir. Yağ ve suyun bir birine girmesi, özellikle motoru soğutma aşamasında büyük risk oluşturur. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ara ara motor antifriz ya da suyun koyulduğu bidonu kontrol edin. Orada antifrizi su, ya da sadece su bulunmuyor ve kabın içinde bir karartı varsa bilin ki silindir bloğunuzda çatlak var ve yağa su karışmış.
• Aracınızda kompresör kaçakları ortaya çıkar. Bunların en belirgin olanlarından birisi de egzozda su damlaması hatta hafif bir püskürtmeden bile söz edebiliriz. Yalnız dikkat etmeniz gereken bir durum var ki özellikle kış aylarında da silindir kapağında çatlak olmasa bile soğuk ve buğulanmanın etkisiyle ilk marşta su damlaması görülebilir. İkisinin arasındaki ayırımı sürekliliğini baz alarak kontrol edebilirsiniz. Eğer gelen su yalnızca ilk marşta değil, araç çalıştırdığı sürece devamlı geliyorsa o zaman silindir bloğundaki kaçaktan söz edebiliriz.
• Araç çekişten düşer, bunu bariz bir şekilde hissedebilirsiniz. Özellikle benzinli araçlarda ateşleme bobini ve buji gibi ateşleme sistemindeki temel parçaların görevlerini tam olarak yapamamaları nedeniyle titreşim gibi bir tepkime ortaya çıkarta bilir. Ayrıca yanma odasında su ya da nem bulunacağı için aracın tekleyerek çalışması, ara ara zor çalışması ya da hiç çalışmaması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz.
•En kolay yapılabilecek tespitlerin birisi de “Fiziki yağ kontrolü” Çatlak bir blok içinden mutlak suretle motor yağı çıkacak ve aracın alt kısmana doğru süzülecektir. Bu yağ belirli bir süre aracın alt kısmında ve karter koruma muhafazası üzerinde durabilse de süre geçtikçe motor içinde duramayıp aracın altına damlar. Bu nedenle de aracınızı özellikle de uzun süre park etmişseniz hareket ettirmeden önce alt kısmını kontrol edin. Alt kısmında gözlemleyeceğiniz bir yağ birikintisi aracınız hakkında çok olumsuz durumların habercisi. Silindir kapağındaki çatlak bunlardan yalnızca biri olma ihtimali taşıyorken, en yüksek ve insanın canını sıkan en büyük arıza olduğundan da söz edebiliriz.
Motor Bloğu Boyama Eğer çatlağı yukarıdaki emareler kapsamında kontrol ettiniz ve varlığı hakkında aklınızda şüphe oluşacak durumlar olduysa bu konuyu mutlaka uzman bir teknisyenle görüşmeniz gerekli. Görüşme sonucunda çaTlakla karşılaştınız, peki motor blok çatlağı nasıl tamiri mümkün mü?
Çatlak Motor Bloğunun Tamiri Mümkün müdür?
Motor Bloğu Boyama Testler ve gözlemleriniz sonunda motor çatlağı tespitinde bulunulmuşsa işinizin oldukça zor olduğuna baştan değinelim. Silindir bloğunun onarımı açısından çok da sağlıklı metotlardan söz edemeyeceğiz. Motor bloğunda çatlak varsa, geçmişten günümüze kadar uygulanan en yaygın yöntem silindir bloğunu değiştirmek oldu. Fakat günümüz teknolojisinde metalok sistemle dikilerek, blok üzerinde dikiş sonucunda randımanlı sonuç elde edildiği iddia edilmektedir. Hatta bazı firmalar da çatlağı gidermek için tornacıya bloğu gönderip, yüzeyi incelterek taşlatırlar.
Her iki onarım yönteminden sağlıklı sonuçlar elde edemeyeceğinizi bilmeniz gerekir. Taşlama yönteminde, çatlak motor bloğunun dış kısmındaysa bir nebze iş görebilir ama iç kısmındaysa yapılacak işlemin kesinlikle büyük bir zarar getireceğini bilin. Çünkü taşlama sonucunda blok alaşımı incelecek. O bölgeye piston giriyor ve her bir pistonun kafa çapı vardır. Silindir bloğunu taslayınca piston içeride olması gerektiği standartlarda çalışamayacak. Çünkü bu ölçümler hassas bir şekilde yapılıyor ve sonuç alınmaya çabalanıyor. Bloğun içindeki tüm ölçülerde değişkenlik olacağı için motorunuzda çok daha farklı sorunlarla karşılamanıza neden olacaktır.
Son dönemlerde uygulana metelok dikiş sistemiyse “idare etmeye” yönelik bir sistem. Çatlak bölge dikiş sisteminin teknolojik haliyle dikilerek, motor bloğu tekrar kullanılabilir bir duruma getirilmeye çabalanıyor. Her ne kadar dikilişe de motorun içindeki yüksek basınç ve ısıya dayanıklı olması gerekli. Buna bir süre dayanabiliyor ama çok uzun süre sağlıklı sonuç alacağınızı beklemeyin. Belirli bir süre idare edecek fakat daha sonra dikilen bölgeden tekrar yırtılacaktır. Yani motor bloğu alma işlemini yalnızca kısa süre ertelediğinizi ve er ya da geç bir gün silindir bloğu almak zorunda kalacağınızı unutmayın.
Motor Bloğu Boyama Bu yüzen motor bloğunda çatlak olduğu zaman farklı yöntemlerle hem paranızı hem de zamanınızı heba etmeyin. Direkt olarak motor bloğunu değiştireme yöntemini benimseyin. Belki ilk etapta onarım maliyeti gözünüze daha yüksek gelebilir fakat farklı yöntemler kullandığınızda sonradan ödeyeceğiniz rakamların çok daha yüksek olacağını en baştan belirtmemiz gerekli. Motor Bloğu Boyama
Motor Bloğu Tamir Fiyatları Ne Kadar? yazımız için tıklayınız.
Motor Bloğu Çatlaması ve Belirtileri yazımız için tıklayınız.
motor bloğu boyama, Motor Bloğu Boyama
“Motor Bloğu Neden Çatlar? Motor Bloğu Çatlağını Nasıl Anlarız?” üzerine 4 yorum