Enjektör
Enjektör

Enjektör Nedir?

Enjektör günümüzde kullanılan içten yanmalı motorların en hayati parçalarından birisidir. Düşük hacme sahip motorlarda yüksek güç ve düşük yakıt tüketimi gibi birçok avantaj enjektör teknolojisinin gelişmesiyle ortaya çıkmıştır.

Enjektör, yakıt sisteminden gelen yakıtı silindirlere püskürtmeye yarayan parçadır. Motorun devrine göre dakikada binlerce püskürtme yapabilen bu parça oldukça hassas ve pahalı parçalar arasındadır.

Enjektör denildiğinde ilk olarak akla dizel motorlar gelmektedir. Yüksek yakıt basıncına dayanabilmesi ile bilinen enjektörler, yakıtı yüksek bir basınçla optimize ettikten sonra silindir içine püskürtme işlemi yapmaktadır.

Enjektörlerin yakıtı püskürttükleri kısımlarına enjektör memesi denmektedir. Enjektör memesinin üzerinden 1 den 7 ye kadar ulaşabilen delik sayısı bulunabilir.

Delik sayısı arttırılabilir ancak enjektörlerde delik sayısı genel olarak bellidir. Bu durum enjektörün çapı ile alakalı bir durumdur. 

Dizel enjektörler yapısal özellikleri bakımından diğer enjektörlere göre farklılık gösterebilmektedir. Bu durumda motorun gücü püskürtülen yakıt miktarı gibi detaylarla belirlenmek zorunda kalınır.

Püskürtülen yakıtın miktarı kullanıcının gaz pedalına basma sayısına göre farklılık göstermektedir. 

Enjektör Çeşitleri

Dizel ile çalışan motorlarda enjektör çeşitleri bulunmaktadır. Bu durum araç yapısı, marka ve modeline göre farklılık göstermektedir.

Enjektörlerin püskürtme sayısı da çeşitlerine göre değişmektedir. Bu durum genel olarak gaz pedalına basma sayısı ve motorun ihtiyaç duyduğu püskürtme durumuna göre uygulanmaktadır. 

  • Hidrolik enjektör 
  • Piezo enjektör 
  • Selenoid valf enjektör 
  • Pompa enjektör
  • Pizeo enjektörlü common rail yakıt sistemi 
  • Selenoid enjektörlü common rail yakıt sistemi 

Enjektör Nasıl Çalışır?

Enjektör motor içerisinde en karmaşık çalışan parçalardan birisidir. Serbest konumda bırakıldığı konumda elektromıknatıs elektriksel olarak beslenmemektedir. Bu konumda kılavuz iğnesi kapalı konumda yer alır.

Giriş deliği üzerinde yer alan ve beslenen kumanda odası belirli bir basınç üretir. Burada üretilen basınç hat üzerinde üretilen basınca eşittir.

Püskürtme işleminde önemli olan diğer bir parçada enjektör memesi iğnesidir. Enjektör memesi iğnesi Enjektör yayı ile beraber yuvasına doğru baskı uygulayarak bastırılır.

Devamlı olarak yakıt ile dolu olan enjektör bu durumda kapalı konumda bulunur. Enjektör memesi iğnesinin üst tarafında da sürekli olarak yakıt bulunur.

Basınç etkisi ile birlikte enjektör başlığı yayını kaldırır ve sürekli devam eden bir püskürtme işleminin olmaması için kontrollü bir şekilde piston tarafından bir basınç oluşturulur. Oluşan bu basınç ile birlikte manyetik subap devreye girer.

Enjektör çalışma prensibi içerisinde subap devreye girmesi ile beraber kontrol bölgesine yakıt akmaya başlar.

Bu işlem sırasında yüksek bir basınç ortaya çıkar ve basınç tetiklemesi ile birlikte artan basınca enjektör karşı enjektör iğnesi kapalı konumda tutulur.

Giriş deliği üzerinden yeterli miktarda akış olmaması durumu halinde kumanda odasında bulunan mevcut dizel yakıt boşaltılarak basınç düşürülür.

Basınç çubuğunun üst kısmına etki eden kuvvete azalma olur ve açma kuvveti değerinin üzerine çıkması ile birlikte, püskürtücü yavaş yavaş açılmaya başlar. 

dizel enjektörler nasıl çalışır
Enjektör Temizleme
Enjektör Temizleme

Enjektör Temizleme

Otomobiller bakım ihtiyacı duyan araçlardır. Kullanımı ve sağladığı rahatlık tartışılmaz derecede olmasına rağmen, aracınızın sağlığı için doğru bir bakım işlemi yaptırmanız gerekmektedir.

Enjektör temizliği de yapılması gereken bakım işlerimden birisidir. Ancak enjektör temizliğini sizin yapmanızı gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Bu işlem profesyonel birisi tarafından yapılmalıdır. Kendiniz yapmak istediğiniz halde, enjektör bakım malzemeleri bulunmaktadır.

Malzeme içerisinde enjektördeki  kiri temizleyen bir katkı maddesi bulunmaktadır. Enjektör temizleyici madde depoya atıldıktan sonra araç kullanımı sağlanır ve depo içerisinde bulunan yakıt birimi ile durum tespiti yapılır. 

Profesyonel bir şekilde yapılan enjektör temizliği ise bu işte profesyonel kişiler tarafından kontrollü bir şekilde yapılır. Enjektörler mazot ile yıkanarak bir temizlik işlemi yapılır.

Kötü yakıt kullanımı ya da yakıta su karışması durumunda oluşan kirler temizlenir ve sizlere geri sunulur. Enjektör kirlenmeleri genel olarak egzoz gazlarının ateşlemesi sonrasında sisteme geri çekilmesi sonucunda iğnenin ucunda karbon atığı birikmesi ile meydana gelir.

Bu karbon atığı enjektörde arızalanmaya sebep olabilir. Bu sebeple aracınızın bakımını yaptırırken enjektör bakımını ihmal etmeyin. 

Enjektör Tamiri
Enjektör Tamiri

Enjektör Tamiri

Enjektör tamiri işlemi profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Eğer enjektörünüz arızalandıysa aracınızı hızlı bir şekilde oto servise götürmeniz gerekmektedir. Oto servise götürülen araç gerekli testler sonrasında, enjektör sökümü yapılacaktır.

Sökme işlemi yapılırken dikkat edilmesi gereken gerekli adımlar. 

  • Bulunan contalar ve cıvatalar dikkatli bir şekilde gevşetilir,
  • Sökme işlemi gerçekleştirilmeden enjektör çevresi hava ile temizlenmelidir,
  • Yakıt hortumunda bulunan klipsler çıkartılır,
  • Enjektör yuvasından sökülür,
  • Silindir Sıralamasına göre işaretlemeler yapılır, 
  • Yakıt girişleri tıpa ile Kapatılır,
  • Yüzeysel temizliği yapıldıktan sonra ultrasonik kazan içerisinde temizliği yapılır,
  • Bobin kontrolü yapılarak, yanma gibi durumlar olup olmadığına bakılır,
  • Bobin kontrolü ile birlikte yakıt değerleri de test edilir,
  • Test durumuna göre arıza noktası belirlenir ve gerekli işlemler gerçekleştirilir. 

Enjektör değişimi ise artık tamir edilemeyecek durumda olan enjektörler için yapılması gerekli bir işlemdir. 

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

Enjektör Tamiri

Enjektör Arızası

otilim.com

pistonda haznenin, enjektörünün iğnesi, tek kullanımlık, kullanılan enjektör, enjektör çeşitleri, enjeksiyon işlemi, enjektör fiyatları

Yorum yapın