Benzin Pompası Arızası

Benzin Pompası Arızası
Benzin Pompası Arızası

Benzin Pompası Arızası

Benzin Pompası Nedir, Neden Bozulur?

Benzin Pompası Arızası Elektrikli benzin pompası günümüzde hem benzinli hem de dizel araçlarda bulunarak motoru yakıt ile beslemektedir. Elektrikli pompalar sürücünün kontağı açtığı anda devreye girer ve durur ve böylece motor henüz çalışmadan önce yakıt sisteminde ön bir yakıt basıncı oluşturarak motor çalıştığı andan itibaren aksamadan ve sorunsuz bir şekilde düzenli olarak çalışmaya devam eder.

Benzin Pompası Arızası Benzinli araçlarda yakıt deposunun çeyreğin altına düşmemesi önemlidir. Çeyreğin altına düşen yakıt sebebiyle benzin pompası zamanla bozulabilir. Benzin pompasının bilinen en çok arıza sebebi deponun uzun süre yakıtsız kalması ve düşük yakıt seviyesidir. Benzin pompaları aktif çalışmaya uygun üretildikleri için uzun süre pasif durumda olmaları ve bu tarz üretilen pompalarda soğutma sistemi olmadığı için soğutma görevini de benzin üstlenmektedir. Depodaki benzin seviyesi aşağılara indikçe yeterli pompalanma sağlanamaz bu da arızalanmalara yol açabilir. Özellikle LPG li araçlarda görülen benzin pompası arızası bu sebeplerden dolayı gerçekleşmektedir. Bu nedenlerden dolayı benzin deposunun sürekli kontrol edilerek benzin seviyesinin çeyreğin altına düşmemesine dikkat edilmelidir.

Benzin Pompası Arızası Kirlenme dolayısıyla da benzin pompalarının arızalanması söz konusudur. Bu durumda pompa ya işlevini hiç gerçekleştiremez ya da araç trafikte seyir halindeyken teklemeler meydana gelir. Bu durumda pompa sisteminin tamamen temizlenmesi gereklidir, ayrıca düşük seviyede benzinle araç kullanmak sürücü tarafından alışkanlık haline getirilirse eğer bir süre sonra benzin içindeki yabancı maddeler depoda birikecektir.

Yakıt fiyatları yakıtın kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Sürücüler her zaman ucuz yakıt almak ister ancak tercih ettikleri ucuz yakıtın içinde çok fazla tortu bulunmaktadır. Bu tortular zamanla benzin pompasını tıkayarak yanmasına sebep olur.

Benzin Pompası Arızası Yakıt pompasını destekleyen önemli parçalardan birisi de yakıt filtresidir. Yakıt filtresinin kontrol edilmemesi ve değiştirilmemesi yanlış bir davranıştır. Filtrenin zamanında ve kaliteli ürünlerle değiştirilmesi yakıt pompasını yıpranmalara karşı korur ve pompanın ömrünü uzatır. 

Elektrikli benzin pompalı araçlarda yaşanan sigorta sorunları, benzin pompasında bulunan röledeki problemler ve bağlantı kabloları aksaklıkları benzin pompasında görülen diğer arızalar arasındadırlar.

Benzin pompası tamamen bozulmuşsa eğer yakıt motora iletilemeyeceğinden motor spot eder ve bir daha çalışamaz. Eğer pompa tamamen bozulmamışsa yani tıkanma gibi nedenlerle basma durumu normalinden biraz daha düşük durumda ise motor tekleme, gaz yememe, yüksek hızlara çıkamama gibi sorunlar meydana getirecektir.

Aracınızın yakıt tüketimi artmışsa ve aracınız performans düşüşü yaşıyorsa bunun sebebi yakıt pompasıdır. 

Benzin Pompası Arızası
Benzin Pompası Arızası
Benzin Pompası Arızası

Benzin Pompası Arıza Belirtisi;

  • Marşa basmadan hemen önce benzin pompasından fazla ses geliyorsa,
  • Araç yüksek hızlara çıkma sorunu yaşıyorsa,
  • Yüksek devirlere çıkıldığı zaman teklemelerin yapılması,
  • Yakıt miktarındaki gözle görülür hızlı düşüş,
  • Benzin düşük sevilere indiği zaman aracın devir alma sorunu yaşaması,
  • Motor arıza lambasının yanması
  • Aracın arkasından sürekli yüksek sesli uğultuların gelmesi
  • Aracın yokuş yukarı çekmemesi
  • Yakıt tüketiminin artması 
  • Yakıt pompası elektrikli bileşenlerden oluştuğu için ve elektrikli bileşenlerinde en büyük düşmanı soğuk hava olduğu için kış aylarında arabanızı çalışmada zorlanıyorsanız bunun sebebi yakıt pompası olabilir. 

Benzin Pompa Fiyatı

Benzin Pompa Fiyatı Benzin pompası arızasının bilinen en basit çözümü bozulan pompanın yerine yenisinin takılmasıdır. Benzin pompası aracın arka koltuğunun altında bulunan kapağı çevrilerek açılmaktadır ve yenisi yerine çok kolay yerleştirilebilir. Ancak bu işlemin yetkili servislerde ve işinde uzman kişilerin yapması daha sağlıklıdır. Detaylı tespit gerektirmeyen benzin pompası sorunlarında temizlik gibi basit sorunlarda ilk müdahale olarak;

  • Benzin pompası aracın arka koltuğunda bulunan yuvasından çıkarılmalıdır,
  • Daha sonra pompanın filtresi sökülmeli ve filtre aerosol gibi temizlik maddeleriyle temizlenmelidir,
  • Ardından pompanın bütün parçaları tek tek sökülerek iyice temizlenmelidir,
  • Pompanın tekrar bağlanma işleminde elektrik kabloların pozitif negatif kutuplarına dikkat edilerek yerine bağlanmalıdır.

Benzin Pompa Fiyatı Pompa arızalandığı zaman eğer bu arıza temizlik gerektirmeyen bir durumdan oluşmuşsa benzinli pompa motoru elektrikli olduğu için tamiri mümkün değildir. Ortalamada bulunun bir otomobil için yakıt pompası motoru fiyatları 200 ile 400 arasında değişmektedir. Ustanızın alacağı işçilik ücreti ile beraber bütün masrafınız 500 lira civarında olur. Ancak komple benzin motoru değişim fiyatı aracın marka ve modeline göre 1000 ve 1500 lira arasında değişmektedir. Piyasada bulunan en çok bulunan yakıt pompaları Delphi ve Bosch markalarıdır. 

Benzin Pompası Arıza Belirtisi
Benzin Pompası Arıza Belirtisi

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

Benzin Pompası Arızası

Arabam Neden Geç Çalışıyor?

Egzozdan Çiğ Benzin Kokusu Nedenleri

Otoilim

Yorum yapın