Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır

Baskı balatanın bitip bitmediğini anlayabilmek için el frenini çekip aracı o şekilde hareket ettirmeye çalışın. Eğer o sırada güçlü bir çekiş söz konusu ise ve pedalın kavraması ortalarda ise baskı balatanın sağlam bir durumda olduğu anlaşılır.

baski balata 1
baskı balata

Baskı Balatanın Bittiği Nasıl Anlaşılır

Diğer türlü çekiş gücünde eksilme mevcutsa baskı balata bitmiş olabilir. Bu duruma benzer şekilde yakıt tüketiminde artmalar, aracın titreyerek kalkması ve çekiş gücünde düşüş meydana gelmesi bittiğinin belirtileridir.

Baskı Balata

Baskı balata torkun şanzımana aktarılması için debriyaj diskine baskı uygular. Baskı Balatası, debriyaj diski ve volan ile birleştiği zaman, motordan şanzımana güç akışı gitmesini sağlar ve keser.

Debriyaj pedalına bastığınız zaman yaylar genişler, debriyaj balatasını diske geri iterek volanı kavrar ve aracınızın tekerleklerine yeniden güç gitmesini sağlar.

Baskı Balata Nedir

Araçlarda motorun en önemli bileşenleri arasındadır. Yeteri kadar çalıştırıldığında yükün kademeli olarak alınmasını sağlar. Bu sayede aracın sarsıntılı bir şekilde hareket etmesini önler.

Bu parçanın temel fonksiyonu, motorun tam gücünü iletmek için gereken kuvveti sağlayabileceği yüzey ile temas yaratmaktır. Bununla beraber aynı zamanda dişlileri devreye sokar ve sürüş hızını korur.

Baskı Balata Ömrü
Baskı Balata Ömrü

Baskı Balata Ömrü

Baskı Balata Ömrü normal şartlarda sağlıklı bir sürüş performansına bağlı olarak baskı balatanın kullanım ömrü ortalama 90 bin km civarındadır.

Arabanın modeline, sürücünün sürüş deneyimine ve çevresel şartlara bağlı olarak baskı balatanın kullanım ömrü farklılık göstermektedir.

Eğer sürücü yeterli sürüş deneyimine sahip değilse ve aracı bilinçli kullanmazsa baskı balatanın ömrü 20 bin km ve alına düşebilir. Bu durumlarda parça değişimi gereksinimi ortaya çıkabilir.

Baskı Balata Biterse Ne Olur?

Baskı balata bitmişse ya da bitmeye yakın bir duruma geldiğinde aşağıdaki durumlar görülebilir;

  • Yokuşlarda araba büyük bir zorlanma ile karşılaşır.
  • Yokuşlarda arabada kaçırmalar yaşanabilir.
  • Vites geçişlerinde sert bir ses gelebilir ve vites geçişi yaparken takılmalar meydana gelebilir.
  • Sürücü ayağını debriyajdan çektiği sırada araçta sarsıntı meydana gelebilir.
  • Pedalda sertleşme olur.
  • Debriyaj pedalı yukarda kavrar.
  • Motor bağırır araç hızlanmaz.
  • Kalkışlarda titreme olur.

Baskı Balata Testi Nasıl Yaptırılır?

Yukarda bahsettiğimiz belirtileri gözlemleyerek aracınızın baskı balatasının durumu hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Baskı balatanın hakkında net bir fikir sahibi olmak için de aracınızı yetkili bir servise götürerek uzman görüşü almalısınız.

Yetkili serviste yapılacak testler ve incelemeler neticesinde baskı balatanızın durumu hakkında net bir fikir sahibi olabilirsiniz.

Debriyaj

Debriyaj sahip olduğu görevlerden dolayı araçlar için oldukça önemli bir parçadır. Birçok insana sorulduğunda debriyaj pedalını bilse de, iş görevlerini tam olarak bilmeye geldiğine debriyajın görevleri tam olarak bilinmemektedir.

Herkesin bildiği debriyaj ilk olarak vites değişimini sağlamakla görevlidir. Debriyaj, balatanın boşa çıkmasını sağlayarak vitesin değiştirilebilmesine imkân tanır.

Debriyajın ikinci görevi ise frenleme yaparken karşımıza çıkar. Araçta frenleme yaparken hızın ve devrin düşmesi ile birlikte araçta titreme meydana gelecektir.

baski balata 3
Baskı Balata Nedir

Vitesin yüksek kalması sebebiyle frenleme yaparken aracın titremesini önlemek için debriyaja basılması gerekir. Eğer aracınızın debriyaj setinde arıza söz konusu ise araç hareket halindeyken bile titreme yapacaktır.

Sürücüler genellikle frene basmaları gerektiğinde, debriyaja basamadan frene basmayı tercih etmezler. Hafif frenlemelerde debriyaja basmaya gerek olmasa da sürücülerde bir alışkanlık olduğundan debriyaja basmadan frenlenme yapmayan sürücü oldukça fazladır.

Bunun yanı sıra aracı boşa aldıktan sonra vites değişimi yapmadan önce uzun süre ayak debriyaja basılı bir şekilde beklemekte alışkanlık olmuş durumda. Bu durumlar da debriyaj seti zarar görecektir ve ömrü daha kısa sürece dolacaktır.

Debriyaj Sisteminin Daha Uzun Ömürlü İçin dikkat edilmesi gerekenler;

  • Sürüş esnasında ayağın debriyaj pedalının üzerinde durmamalıdır.
  • Vites değişikliğini tam devrinde gerçekleştirmeye özen gösterilmelidir.
  • Rampalarda kalkış yaparken daha dikkatli olunması gerekmektedir.
  • Sert kalkışlardan uzak durulmalıdır.

Debriyaj Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Debriyaj balatasının bitmesi durumu aslında baskı balatanın bitmesi anlamına gelmektedir. Baskı Balata bittiği zaman debriyaj sisteminde bazı sorunlar meydana gelir.

Debriyaj balatası bittiğinde motordan performans alamazsınız. Diğer yandan sürüş güvenliği de tehlike altına girer.  Eğer debriyaj balatası bitikse araba ilk kalkışta titreme yapar.

Rampa çıkarken araba çok bağırıyorsa ve sonradan toparlıyorsa eğer debriyajda bir sorun olabilir ve genellikle debriyaj balatası bitik olduğundan kaynaklanır.

El frenini çekip, vitesi 1 e alarak arabayı kaldırmaya çalıştığınızda motorun devri bitiyor ve hala çalışmaya devam ediyor stop etmiyorsa, baskı balata bitmiş demektir.

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

ROTİL NEDİR?

ROT BAŞI NEDİR?

Yağ Müşürü nedir?

ENJEKTÖR NEDİR?

CONTA NEDİR?

ALTERNATÖR NEDİR?

otoilim.com

Yorum yapın