rot başı nedir?

Rot başı bütün arabalarda bulunan ve kullanılmaması durumunda büyük tehlike teşkil eder bir parçadır.

rot başı
rot başı

rot başı nedir?

Arabanın her iki tarafında da bulunan bu parça direksiyonun bir parçası olarak iç ve dış rot uçlarına sahiptir. Bu parçanın iki tarafı da eklem sistemine benzeyen bir yapıya sahiptir. Oynar başlıklı olan bu başlıklar direksiyon mafsalına ve direksiyon kremayere bağlanarak takılmaktadır.

Rot koluna vida ile bağlanan parçaya denir. Aslında bu parçanın görevi direksiyon kutusuna gelen komutun sonucunu sağlamasıdır.

Parçanın her iki tarafında da bulunan ekleme benzeyen sistem direksiyondan gelen komutu ilk olarak rot koluna ulaştırır ve rot koluna ulaşan komut ise tekerleklerin hareketini sağlar. Küresel bir parçadır.

Küresel olmasının sebebi ise tekerlek ne kadar sağa ya da sola kaydırılmış olursa olsun direksiyon kutusundan iletilen komutun görevini yerine getirir. Bu parça olmadan araç hareket işlemini sağlayamaz.

Direksiyondan gelen komut hemen rot başına iletilir ve görevi ilk günden son güne kadar asla değişmez. Net amacı süspansiyon dengesini sağlamaktır. Arızası yaşandığı durumda aracın direksiyonunda titreme meydana gelir veya gevşer.

Arızanın sebebi ise genellikle zamana bağlı olarak aşınmadır. Rot başı kauçuk kaplamanın yıpranması ile içerisine toz ve toprak partikülleri alır. Bunun sonucunda arıza verir.

Rot Başının Arızalanması

Rot başı arızası çok sık rastlanılan bir durum değildir. Parçada bulunan kauçuk parçada meydana gelen aşınma sonucun bu arıza olur. Aşınan parça içeriye nem ve kötü hava alır ve böylece arıza verir. Arıza verdiğini anlamak için bunları bilmek gerekmektedir. 

  • Arızalanması araç tekerleklerinde hizalanma sorununa yol açar,
  • Araç direksiyonunda titreme ve gevşeme meydana gelir,
  • Lastik kenarlarında anormal bir aşınma meydana gelir. 
  • Direksiyon silindirinde sallanmalar yaşanır,
  • Araç sağa veya sola yalpalanır. 
  • Araçtan boğuk ses çıkar.
rot başı nedir
rot başı nedir

Rot başı arıza belirtileri

Arızanın tespiti için her zaman ustaya başvurmak gerekmeyebilir. Araç sahiplerinin de bu konuda bilgi sahibi olması arızayı tespit edebilmektedir.

Yapılacak bu tespitler arasında öncelikle arazın sağa ya da sola çekmesi görülür. Direksiyon kutusundan alınan komutu sorunsuz bir şekilde taşıyamayan rot aracın yalpalanmasına sebep olur. Bir başka önemli belirti ise araçtan anormal seslerin gelmesidir.

Rot başında bulunan kauçuğun zamanla aşınması sonucu metallerin birbirine teması sırasında ortaya çıkan seslerde arıza belirtilerindendir. Araç ve direksiyonda titremeler varsa buda arızalanmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

Rot Kolu

Rot kolu aracın sağa veya sola hareket yapmasında oldukça önemlidir. Direksiyon kutusundan iletilen komutu algılayan rot kolu gelen komutu rot başına iletir. Bu parça ise bu komutu tekerleklere ileterek araca yön verme işlemini gerçekleştirir.

Rot başında bulunan rot kolu zamana bağlı olarak yıpranır. Bakımları düzgün yapılmayan ve daha çok eski model araçlarda görülen rot kolu arızası, dışardan gelen nem ve tozların rot koluna girip orayı tıkaması sonucu oluşur.

Rot Başı Yağlanır mı?

Arıza verdiği durumda rot başının yağlanması geçici olarak sonuç verse de sorunun ortadan tamamen kaldırılmasını sağlamaz. Parçanın tamamına ulaşılmadığından zaten tamamını yağlamak zaten mümkün değil.

Kuru şekilde çalışan eklem sistemi gibi çalışan mafsallar kuru çalışırlar. Kuru çalıştıkları için yağlama yapıldığında ses kesilir ancak bu sorunun çözülmesine yardımcı olmaz.

Arızalandığı durumda oto tamir ustasına gitmek gereklidir. Bu parçayı yağlamak çözüm değildir ve motorda daha kalıcı hasarlara neden olabilir.

rot başı fiyatı
rot başı fiyatı

rot başı fiyatı

Her aracın marka ve modeline göre fiyatı değişmektedir. Kimi araçlarda oldukça ucuz kimi araçlarda ise daha pahalıdır. Ortalama rot başı fiyatı günümüzde 130TL’dir.

Parçanın değişimi için ustaya gidilmesi durumunda usta 50 TL civarı işçilik alarak probleminizi çözebilir. İşçilikle beraber 180 TL ye değişimi mal olmaktadır. Fakat bu miktar ustadan ustaya değişebilmektedir. 

Ortalama olarak 130 TL den satılan rot başı C segmenti araçlar için geçerlidir. Rot başı ücreti en pahalı segmentte olan araçta traktördür. En ucuz 300 TL den başlayarak marka ve modele göre 2200 TL’leri bulmaktadır.

ROT AYARI NEDİR?

Araçlarımızı sürekli sağlıklı bir şekilde kullanabilmemiz için periyodik bakımları sürekli ve zamanında yapılması gerektiğini artık bilmeyen yoktur. Periyodik bakımı sadece motor sistemi için düşünmeyelim.

Hatasız, keyifli ve sessiz bir sürüşü devam ettirebilmek için araçlarımızın yürüyen aksam bakımlarını da detaylıca yaptırmamızda fayda vardır. Yürür aksam denildiğin de tabi ki de ilk akla gelen Rot Balans Ayarlarıdır.

ROT AYARI NEDİR?

Basit bir şekilde anlatmaya çalışırsak tekerleklerin arasında bulunan uzaklık ve açıların olması gereken standartlara ayarlanmasına Rot Ayarı denir.

Rot ayarı bozuk olursa Ne Olur?

  • Araç yolda sağlıklı ilerleyemez. Sağa veya sola çekme olur. Aracın şeritte tutulması zorlaşır.
  • Daha ciddi bir sorun olarak araç gövdeden salınma yapabilir.
  • Aracın dönüşlerinde tekerleklerden ses gelmesine sebep olabilir.
  • Çok ciddi bir sorun olarak sürüş güvenliğinizi tehlikeye atabilirsiniz.

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

Yağ Müşürü nedir?

ENJEKTÖR NEDİR?

CONTA NEDİR?

ALTERNATÖR NEDİR?

otoilim.com

Yorum yapın