Bir araç çekme belgesine sahipse aracın artık trafikten çekilmiş olduğu yani trafiğe çıkmasının kanunen yasak olduğu anlamına gelir.
Çekme Belgeli Ne Demek?
Çekme belgeli araçla trafiğe çıkmanız durumunda yakalanmanız takdirinde aracınız bağlanır. Çekme belgeli aracı trafiğe sokmak için öncelikle aracın muayenesini yaptırmanız gereklidir.
Aracınızı muayeneye götürmeden önce aracın eksik, bozuk ve arızaları varsa onları yaptırarak muayene istasyonuna gidilir. Araç sorunsuz bir şekilde muayeneden geçtiği takdirde muayene istasyonundan alınan belge ile notere gidilir.
Aracı trafiğe sokmak istediğinizi beyan edersiniz. Muayene istasyonundan alınan belgeler verilir. Notere aracın Trafiğe sokma bedeli ödendikten sonra plaka kâğıtları verilir.
Bu plaka kâğıtlarıyla ticaret odasına gidip belirlenen bedeli ödeyerek 2 adet plakanızı bastırabilirsiniz. Bütün bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra gönül rahatlığıyla aracınızı trafiğe çıkarabilirsiniz.
Çekme Belgeli Araçlar
2. el bir otomobil arıyorsunuzdur ve bütçeniz de kısıtlı olabilir. Bütçenize uygun Almak istediğiniz aracı araştırarak buldunuz ancak araç çekme belgeli. Muhtemelen bu araç piyasa fiyatından daha uyguna satılıktır.
Bütçenizi çok zorlamadan daha uyguna alıp biraz masraf yaparak bakımlarını tamamlayıp, daha sonra trafiğe sokarak en azından bakımları yeni yapılmış bir araca binmek mantıklı bir fikir gibi duruyor.
Ancak çekme belgeli araçlar uzun süre muayeneye girmediği için alıcısına yüklü miktarda masraflar çıkarabilir. Bu sebeple çekme belgeli araç satın almadan önce mutlaka iyi bir ekspertize sokmadan almayın.
Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
Eğer herhangi bir sebepten aracınızı trafikten çekmek istiyorsanız yerine getirmeniz gereken belli başlı şartlar vardır;
- Aracın motorlu taşıtlar vergi borcu olmayacak.
- Plakaya yazılmış ödenmemiş hiç bir trafik cezası olmayacak.
- Plakalarınız yerinden sökülü olacak.
Bu şartları gerçekleştirdiğiniz zaman plakalarınızı alıp, notere de çekme belgesi almak istediğinizi söyleyip 45tl gibi bir ücret karşılığında plakalarınızı teslim ederek aracınızı trafikten çekebilirsiniz.
Çekme Belgeli Araç Nedir?
Çekme Belgeli araç çeşitli nedenlerle trafikten çekilmiş olan araçları tanımlamak için kullanılır. Çekme belgeli araç tabiri genellikle, kaza sonrası kullanılmayacak hale gelmiş araçlar için kullanılsa da bütün çekme belgeli araçlar için aynı şeyi söylemek doğru değil.
Bazı araç sahipleri kullanmayı düşünmedikleri araçlarının vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi alma yoluna gidebiliyor. Çekme belgeli araçların trafiğe çıkış izinleri olmamasına rağmen noter aracılığıyla kolaylıkla alınıp satılabiliyor.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkabilir Mi?
Gerekli işlemleri yapmazsanız, çekme belgeli olan bir aracın trafiğe çıkabilmesi mümkün değildir. Karayolları Trafik Kanunu’nun 21. maddesine göre 10 ceza puanı ile 2.018 TL ceza uygulanır.
Bunlardan dolayı gerekli işlemlerin yapılmasına özen gösterilmelidir. Çekme belgesinin de bir ücreti vardır. Notere ödenen bu ücret değişkenlik gösterebilir. Ücreti noterden öğrenmeniz mümkündür.
Çekme Belgeli Aracın Vergi Borcu Olur Mu?
Çekme belgesine sahip olan araçların yeniden trafiğe çıkarıldığı zaman bu araçların tescil kaydının yapıldığının trafik tescil kuruluşu tarafından ilgili vergi dairesine bildirmesi halinde, tescil kaydının yapıldığı tarihten itibaren motorlu taşıtlar vergisi mükellefiyeti tekrardan başlatılacaktır.
Geçici Plaka Kimlere Verilir?
Geçici plaka, motorlu taşıtların tescil işlemleri tamamlanıncaya kadar trafiğe çıkabilmesi için düzenlenen bir belgedir.
Aracın tescil işlemi tamamlanıp asıl plaka düzenlendikten sonra geçersiz kalır. Henüz tescil işlemlerinin tamamlanmadığı araçların trafiğe çıkmaları yasaktır. Bu durumdaki araçların yer değiştirebilmeleri için geçici plaka düzenlenir.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar
Çekme Belgeli bir aracın trafiğe çıkması kanunen yasaktır. Çekme belgesine sahip olan bir aracı trafiğe çıkardığınız tespit edilirse aracınız bağlanır.
Çekme Belgesi olan bir aracın trafiğe çıkmasını istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey aracın eksik, arızalı veya hasarlı parçalarını ve bütün fonksiyonlarını tamir ettirip aracı muayene ettirmektir.
Gerekli bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirdiğiniz takdir de aracınız sorunsuz bir şekilde muayeneden geçecektir. Bütün eksikler giderilip gerekli raporlar alındıktan sonra gerekli belgeler ile notere gitmeniz gerekir.
Noterde gerekli belgeleri teslim ettikten sonra aracı trafiğe çıkartmak istediğinizi söylemeniz gereklidir. Ayrıca trafiğe sokabilmek için içinde bulunduğunuz yılın çekme belgesi olan aracı trafiğe sokma bedelini ödedikten sonra evrakları teslim etmeniz de gerekmektedir.
Almış olduğunuz plaka kâğıtları ile birlikte daha sonra şoförler odasına giderek belirli bir bedel ödeyerek 2 adet plaka çıkartılır ve işlemler tamamlanmış olur.
Tüm işlemler tamamlandıktan sonra aracın trafik sigortasını yenileyerek veya yoksa çıkartarak aracınızı gönül rahatlığı ile trafiğe çıkartabilirsiniz.
Sıkca Sorulan Sorular
Benzer İçerikler
BASKI BALATANIN BİTTİĞİ NASIL ANLAŞILIR