Sente Nedir?

Sıkıştırma zamanının sonunda ve piston üst ölü noktaya çıktığı zaman hem emme hem de egzoz supaplarının kapalı olduğu duruma sente denir.

Sente Nedir
Sente Nedir

Sente Nedir?

Motoru senteye getirmek birinci pistonun ölü noktadayken, emme ve egzoz supaplarının kapalı olduğu konumu bulmaktır. Piston bir çevirmede iki defa üst ölü noktaya çıkmaktadır. Bunlardan birisi sıkıştırma sonunda diğeri ise egzoz zamanın sonunda.

Sente durumu sıkıştırma zamanının sonunda yaşanır ve bütün supaplar kapalıdır. Egzoz zamanının sonunda ise piston ölü noktaya çıkarken egzoz supabı kapalıdır. Bu iki durumun karıştırılmaması önemlidir. 

Motor senteye getirilirken ilk olarak krank mili senteye getirilir. Bunun sağlanması için önce krank kasnağındaki sente işaretlerinin aynı hizaya getirilmesi gerekmektedir ve birinci silindirdeki pistonun sıkıştırma sonunda ÜÖN’de olması gereklidir.

Daha sonra eksantrik milleri senteye getirilir ve bunu sağlamak için eksantrik milleri üzerindeki sente işaretinin doğru olması gerekir.

Bundan sonra triger kayışı ile zamanlama zinciri doğru gerginlikte ve pozisyonda takılır. Zincirin üzerinde doğru konumda takılabilmesi için işaretli zincir baklaları bulunmaktadır.

Üst kapağın açık olduğu durumda krank miline bakarak senteyi anlayabilir miyiz? Bunun için manuel bir şekilde elle krank milini aracın motorunun dönme yönüne döndürmemiz gerekir.

İlk iş olarak birinci silindirde yer alan emme ve egzoz supaplarının bağlı olduğu manifoldlara bakılarak gözlem yoluyla tespit edebiliriz. Daha sonra krankı döndürmeye başlarız ve en rahat olan supap dönmesini gözlemleriz.

Eğer egzoz supapları kapandıktan sonra ya d kapanırken emme supapları açılıyorsa bu durum supap bindirmesidir. Bu gözlem mantığımıza göre bakıldığı zaman sente, bindirmeden sonra gerçekleşecektir.

Bindirmeyi gözlemledikten sonra ise krank döndürmeye kaldığımız yerden devam ederiz. Şimdi emme zamanındayız ve üstten bakarak emmede açıklık görüyoruz. Döndürmeye devam ediyoruz ve artık sıkıştırma zamanındayız.

Bu anda supaplar hiç hareket etmiyor çünkü kapalı olmalılar. Yani 180 derecelik bir dönüşün sonunda piston üst ölü noktaya ulaşacak ve bu sırada krank kasnağındaki sente işareti belirli bir konuma gelecektir. Bu an sentedir.

sente ayarı
sente ayarı

sente ayarı

sente ayarı nedir?

Sente ayarı işinin ehli ustalar ve yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. Belirli aralıklarla düzenli olarak aracın sentesi kontrol edilmelidir. Yeni nesil araçlarda sente de oluşacak ufak bir bozukluk bile ECU tarafından tespit edilerek sürücü uyarılacaktır.

Sente Ayarının Yapılması İçin Gerekli Hazırlıklar

Sente ayarı konusunda en çok merak edilen şey, bu ayarın nasıl daha doğru bir şekilde yapılabilecek olması. Sente ayarının yapılması için öncelikle bir ön hazırlık yapılmalıdır.

Yeni nesil üretilen araçlarda elektronik sistemlerin bulunmasından dolayı bu ayar da elektronik olarak ECU denilen sistem tarafından yapılmalıdır. Peki bu ayarı yapılması için hangi aşamaların geçekleştirilmesi gerekmektedir?

  • Aracın motoru yerinden çıkartılır 
  • Motordaki triger kayışı sökülerek krank mili ile kam mili arasındaki bağlantı kısmı ortadan kalkmış olur
  • Motorda yer alan birinci piston silindirin en üst kısmına kadar çıkartılır ve böylece pistonun üst ölü noktası kilitlenmiş olur. yani pistonun hareket ederken en üst noktada bir an duraksadığı kısımda piston bekletilir. 
  • Kam mili kontroller için uygun konuma getirilir.
  • Motor bu pozisyonda iken sente ayarı yapılır ve bir kaç kez kontrol edilir.
  • Ayarın doğru bir şekilde yapıldığından emin olduktan sonra triger kayışı yerine tekrar takılır. 
  • Motor yerine konur ve sabitlenir.
  • Son olarak motorun bağlantılarının sağlam yapıldığından emin olunması gerekir. 

Araçlarda Sente Ayarının Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Sente ayarının yapılması üzerinde durulması gereken bir konudur. Araç motorlarında yakıtın emilmesi ve ateşlemenin zamanında yapılması ile yakıt verimli bir şekilde kullanılmaktadır.

Eğer bu iki eylem tam zamanında yapılmıyorsa yakıt tam olarak kullanılmadan egzozdan dışarı atılacaktır. Yakıtın silindir içerisinde tam olarak tutmaması durumunda ve tahliyede sıkıntı yaşanması motorun ters yönde çalışması için motora baskı yapacaktır.

Ve bu durumda ortaya çıkan sorunlar şunlardır;

  • Yakıt tüketiminde artış yaşanması,
  • Çekişte düşüş yaşanması,
  • Rölantide dalgalanmaların yaşanması,
  • Hızlanmada kesiklik yaşanması, 
  • Motorda Güç kaybı görülmesi,
  • Aracı çalıştırırken zorlanmalar yaşanması.
sente atlaması
sente atlaması

sente atlaması

Otomobiller eskidikçe doğal olarak arıza vermeye daha elverişli olmaya başlar. Otomobilin motorunda yaşanan bir sorunun çözülebilmesi için motorun sökülmesi gerekmektedir.

Motor tekrar toplanırken sente ayarı düzgün bir şekilde yapılmaz ise aracınız senteden atlak olur. Otomobili senteden atlak bir bir şekilde kullanmak supaplara ve sensörlera zarar verebilir.

Sente bozuk bir şekilde araç kullanan sürücüler aşağıdaki sorunlarla karşılaşabilir;

  • Yakıt tüketiminde artma yaşanır,
  • Performansında kolayca fark edilebilir derecede düşüş görülür,
  • Motor huysuz çalışır,
  • Silkelenmeler yaşanabilir,
  • Bu sorunlara bağlı olarak sürüş keyfi azalır.
sente nedir

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

Yağ Müşürü nedir?

ENJEKTÖR NEDİR?

CONTA NEDİR?

ALTERNATÖR NEDİR?

otoilim.com

Yorum yapın