Araba Neden Yağ Yakar

Araba Neden Yağ Yakar? Arabanın yağ yakması durumu; motorun içerisinde bulanan motor yağının, pistonun üzerindeki hava ve yakıt karışımına dâhil olması durumudur.

Araba Neden Yağ Yakar
Araba Neden Yağ Yakar

Araba Neden Yağ Yakar

Eğer arabanın egzozundan mavi renkte bir duman çıkıyorsa, Motor yağ kapağını açtığınız zaman azda olsa buharlı bir hava çıkması söz konusu ise veya yağ bakım süresi gelmeden önce fazla yağ eksiltilmesi söz konusuysa, olası bir motor yağ yakma problemi ile karşı karşıyasınız demektir.

Bazen contalar aşırı ısıya maruz kaldığından dolayı motor yağında sızıntılar meydana gelir. Yağ sızıntıları, yağın motor dışına çıkmasına neden olur.

Araçların en temel bileşeni motordur. Motor birçok hareketli parçadan oluşuyor. Motoru oluşturan bu parçalar dakikada yüzlerde hatta binlerce defa hareket ettiğinden dolayı motordaki sürtünmeyi azaltmak için motor yağına ihtiyaç duyulmaktadır.

Ancak motor yağı bazı durumlara bağlı olarak motorda ateşlenmenin yapıldığı pistonun üst bölgesinde birikerek motorların yağ yakmasına neden olabilir.

Motorların normal  şartlarda belirli bir seviyede yağ tükettiği bilinmektedir. Buda motor yağı seviyesinin düşmesine sebep oluyor ve zaman zaman motor yağı kontrol edilip değiştirilmelidir.

Motorun Yağ Yakmasının Sebebi

Yakıt tüketimini etkileyen motor yağı yakıt yerine geçerek yanar. Pistonların uçlarında bulunan segmanların gevşemesi sonucu yağın pistonlar üzerine çıkması ve supapların arızalanarak yağ yanma odasına kaçması motorun yağ yakmasının sebeplerinden birisidir.

Motorun Yağ Yakmasının Sebebi
Motorun Yağ Yakmasının Sebebi

Motor yağının eksik veya eski olması, motora ait bulunan parçaların aşınmasına yol açarak yağ yanmasını tetikler. Motor yağ yakmasının birden fazla sebebi bulunur;

Kalitesiz Yağ Kullanımı

Motorun sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için mutlaka motor yağı gereklidir ve kullanılan yağ kalite standartlarına uygun olmalıdır. Kullanılan yağın kalitesiz olması ve içerisinde parçacıklar bulunması motordan istenilen verimin alınamamasına sebep olur.

Piston Halkaları Veya Valf Kapaklarının Hasar Görmesi

Aracınızda bulunan piston halkaları veya valf kapakları aşınıp zarar gördüyse, motor yağınız sızdırma yapacaktır.

Motor yağının sızdırma yaparak azalması, motorda yer alan parçaların rahat hareket etmesini engeller ve aşınmaya neden olarak motora yağ sızmasına neden olur. Motorda aşınan parçalara yağ dökülmesi çözüm değildir.

Aşınmış Contalar

Aşınmış contalar, aşınmış contalar yağ sızmasına yol açar ve aracın çalıştığı her an, bu sızmanın devam ederek artmasına neden olur.

Sızlamaların çoğalması yağ tüketiminin artmasına neden olur. Yağ tüketimine dikkat edilmediği durumlarda ise yağ yanması gerçekleşir.

Yağ Pompası Arızası

Yağ pompasında bir arıza yaşanması durumunda, motordaki yağın eksilmesi söz konusu olur. Yağ pompası arızası, yağ debisinin artmasına yol açarak yağın yağ odasına ulaşarak yanmasına sebep olur.

Yüksek Yağ Basıncı

Yağ basıncının yüksek olduğu durumlarda motor içerisinde bulunan fazla yağ, taşarak silindir üzerine dökülür ve bu durum yağ yanması ile sonuçlanır.

Araç beyninin ayarının doğru yapılmaması ve yağ değişiminde olması gereken daha fazla miktarda yağın motora konulması, yüksek yağ basıncının ortaya çıkmasını sağlar.

Motor Neden Yağ Yakar

Motor yağ yakıyorsa ilk olarak arıza teşhisi yapmak gereklidir. Bu sorunlar genellikle piston ve segmanların aşınmasından kaynaklanmaktadır.

Motor Neden Yağ Yakar
Motor Neden Yağ Yakar

Aşınan bu parçaların daha büyük bir soruna neden olmadan değiştirilmesi gerekiyor. Motorda Yağ eksiltme durumu olduğu zaman akla gelen ilk ihtimal motor keçelerinde sızıntı veya kaçak olması ihtimalidir. Eğer sorun bu ise daha az bir maliyetle çözülebilir.

Sızan yağlar damladığı bölgedeki pislikleri temizlediği için sızıntının nereden olduğu kolayca anlaşılabilir. Havalandırma borusunun yağlanmasının sebebi, yağın havalandırma borusundan dışarıya atılması veya emilmesidir.

Araba Neden Yağ Yakar

Küçük bir sızıntıdan kaybedilen yağın miktarı insanı şaşırtabilecek derecede fazladır. Mesela her yirmi metrede  bir damla yağ akarsa bin kilometre sonra karterden yaklaşık olarak bir litre yağ eksilmesi görülür.

Yağ akması yokuş yukarı çıkarken artar. Yokuşta motor daha fazla zorlandığından kartere kaçan gazlar artar ve arızalı conta ve keçelerden daha fazla yağ akışı ile karşılaşılır.

Pistonların üzerinde bulunan segman,  yağ sızdırmasını önleyen bir parçadır. Segmanın gevşemesi sonucunda motor yağ sızdırır ve motor yağının piston üzerine çıkması ile birlikte motor yağ yakması sorunu ortaya çıkar.

Supaplarda arıza ortaya çıkması ve motor yağ seviyesinde düşüş görülmesi de aşınma sorunun ortaya çıkmasına ve motorun yağ yakmasına sebep olur.

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

ARABA GAZ YEMİYOR

GAZ KESİCİ

Silindir Bloğunun Görevi Nedir?

Conta Nedir?

otoilim.com

Yorum yapın