Gaz Kesici

Kesici tanktan regülatöre gelen gazın kontrolünü sağlar. Kesicinin üzerinde 12 voltluk bir bobin bulunmaktadır. Yakıt seçici anahtardan aldığı sinyal ile bu bobin kumandası sağlanır. Ayrıca gaz içerisindeki pislikleri kesmesi için özel bir filtre yerleştirilmiştir.

Aracınız çalışmadığı durumda ya da benzin ile çalıştığı durumda valf otomatik olarak kendini kapatır ve gaz akışını keser. Bunun tersi işlemde ise valf kendisini açar ve gaz miktarını kontrollü ve filtre ederek regülatöre gönderir.

Kesici arıza belirtileri nasıl anlaşılır?

Aracınız rölantide düzensiz çalışıyorsa ve stop ediyorsa gaz filtresi tıkanmış olabilir. Tıkalı filtre araç regülatöründe de düzensiz basınç oluşmasına sebep olur ve bu durum aracın rölantisinin düşmesine ve teklemesine neden olur. Filtrenizi hemen değiştirmeniz gerekmektedir.

Eğer yağ filtreniz sık sık tıkanıyorsa gaz aldığınız istasyonu değiştirmenizi tavsiye ederiz. Kesici arızasında beyin,  motor ikaz lambasını yakarak sürücüye bir nevi uyarı gönderir.

LPG gaz kesici problemleri nasıl anlaşılır?

  • Araç çalışır durumdayken LPG ye geçmeyebilir,
  • Araç benzinde çalışırken aynı anda gaz salınımı olacağı için düzensiz bir çalışma ve rölantide bozulmalarla karşılaşılacaktır.
  • Araçta sık sık tekleme sorunu yaşanacaktır.
  • Araç LPG de iken benzine geçişinde benzinde iken LPG ye geçişinde stop etme yaşanabilir.
  • Araç LPG de iken benzin kesici devreye girmediği zamanlarda zengin karışım be boğulma sorunu meydana gelebilir.
  • Araç LPG de çalışırken çekişinde düşme ve gaz yememe sorunu yaşanır.

Bu parçada arıza olup olmadığı voltaj ve hareketleri ölçülerek anlaşılabilmektedir. Olası bir durumda gaz kesicinin yenisi ile değiştirilmesi gerekmektedir. Değiştirilmemesi durumunda parça gaz kaçakları ve ya daha büyük sorunlara neden olabilir. Arızanın ciddiye alınması önemlidir.

Benzin kesici nasıl çalışır?

benzin kesici
benzin kesici

Kontak anahtarı açık olmadığı zamanlarda veya yakıt seçme anahtarı LPG de olduğunda yay ile itilen valf benzin akışını keser. Yakıt seçme anahtarı benzine getirildiğinde bobinde elektromanyetik alan oluşur ve bu güç ile valfın açılması ve benzin geçişi sağlanmaktadır.

Kesicinin görevini basitçe anlatmak gerekirse; araç LPG de çalışırken karbüratöre giden benzin akışını engellemektir. 

Araç Benzinde neden boğulur?

Benzin enjektörleri, LPG enjektörleri ve dizel enjektörlerinde tıkanmalar ve arızalar oluşması, araca ihtiyaç duyulan yakıtın, yanma odalarına yeterince ulaştırılamaması ve bu duruma bağlı olarak aracınızın boğulması ve gaz yememesine neden olacaktır.

Benzin Kesici üzerindeki musluk hangi yönde olmalıdır?

Karbüratörü olan araçlarda bulunan Kesicilerin üzerinde ON-OFF harfleri yazan bir musluk bulunmaktadır. Araç LPG de çalışırken bu musluk her zaman OFF bölümünde olmalıdır.

Kesici üzerindeki On yönü araç LPG ile çalışmayacak duruma geldiğinde benzin ile kullanılabilmesi için kullanılır.

Benzin Kesici Arızası nasıl anlaşılır?

benzin kesici
benzin kesici

Karbüratörlü LPG sistemi takılı olan araçlarda benzin kesicinin arıza yaptığı durumlarda, motora gazda çalışırken tekleme ve sarsıntı yaşanır. Bu durum sanki araçta motor arızası varmış gibi algılanmasına sebep olur. 

Aracınızdaki sarsıntı ve tekleme arızası çözülmüyorsa yapmanız gereken tek şey teşhis yapabilmek için Kesiciyi devre dışı bırakmak olacaktır. Karbüratöre giden benzin hortumunu çıkarıp ucunu körleyerek aracı LPG de çalıştırmamızdır. Bu işlemi yaptıktan sonra araçtaki tekleme ve sarsıntı yok oluyorsa demek ki arıza benzin kesiciden kaynaklanıyor demektir. 

Selenoid valf nedir?

Selenoid valf
Valf

Selenoid valf akışkanların kontrolünü sağlayan ve elektriksel sinyallerle çalışan bir çeşit vanadır. Farklı bir söylem ile selenoid vana olarak da geçmektedir. Valfın ne için kullanıldığının da bilinmesinde fayda vardır.

Araç içerisinde genel olarak yakıt hava karışımı, su, buhar ve yağ gibi kullanımlar söz konusudur. Selenoid valfı bütün bu etmenler için kullanılmaktadır.

Motora bağlı olmasından dolayı da sinyallerini motor kontrol ünitesinden alarak araca gerekli işlemlerin yapılması için dağıtım yapar. Aracın aksamlarının işleyişi üzerinde önemli bir rolü olması nedeniyle arızalanması durumunda direkt oto servise gidilmelidir.

Selenoid’in kontrol ünitesinden aldığı sinyaller durumuna göre motor üzerindeki yağ basıncını ayarlayarak iki farklı kanat hücreli ayarlayıcıya dağıtır. Hidrolik olan sistemlerde ve eksantrik milinin konumlarını da değiştirmeye de yardım ede kanat hücreli ayarlayıcılarının sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır.

Selenoid valfının araç içerisinde büyük bir alanı bulunmaktadır. Bu nedenle arıza yaptığı zaman görmezden gelinmemesi gerekir.

Sıkca Sorulan Sorular

Benzer İçerikler

Enjektör Nedir?

Conta Nedir?

Alternatör Nedir?

Silindir Bloğunun Görevi Nedir?

otoilim.com

Yorum yapın